Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sorbet jabłkowy

A+ A-
drukuj
  • 4 jabłka deserowe
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • jajko

Sposób przyrządzania:

Jabłka umyć, odciąć górną warstwę, usunąć miąższ i gniazda nasienne, a następnie wstawić do lodówki. Miąższ przełożyć do małego naczynia, zetrzeć na drobno, skropić sokiem cytrynowym, dodać cynamon, cukier waniliowy. Białko oddzielone od żółtka ubić na sztywno, wymieszać z masą z miąższu wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny (mieszając od czasu do czasu). Do wydrążonych jabłek dodać zamrożony miąższ (za pomocą kulki do lodów lub zwykłej łyżki), przykryć górną warstwą jabłka.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pierniczki

  • Czerwona zupa z wołowiną

  • Panini z pieczoną papryką i cukinią

  • Cielęcina duszona w sosie śmietanowym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sernik

    Dokładnie pokruszone herbatniki połączyć z roztopionym masłem. Tą masą dokładnie i ściśle wypełnić formę wyłożoną folią aluminiową....

    więcej
  • Makaroniki

    Rozgrzać piekarnik do 170°C. W dużej misce wymieszać cukier puder, migdały i białka (40 g) na jednolitą masę. Wodę i cukier podgrzewać do...

    więcej
  • Kurczak z selerem naciowym

    Sałatę starannie umyć, następnie porwać liście na kawałki i przełożyć do salaterki. Mięso pokroić w kostkę. Seler pokroić w małe kawałki....

    więcej
  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

    Piersi z gęsi umyć dzień wcześniej i pozostawić na noc do wymoczenia w wodzie, dodając 2 łyżki soli. Następnego dnia gęś wyjąć z wody, osuszyć,...

    więcej