Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Bagietka francuska

A+ A-
drukuj
  • 500g mąki pszennej typ 550
  • 1 i ¼ łyżeczki drożdży instant
  • 2 i ¼ łyżeczki soli
  • 60g ciepłej, przegotowanej wody (40-45st.)
  • 300g letniej wody

Sposób przyrządzania:

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą w szklance, odstawić na 3 minuty. Dodać mąkę i połączyć z wodą. Ciasto odstawić na 20 minut i przykryć wilgotną szmatką. Następnie dodać sól i ponownie wyrabiać przez 6 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i sprężyste. Całość przełożyć do miski wysmarowanej olejem, odwrócić na drugą stronę, tak aby tłuszcz pokrył całą powierzchnię ciasta. Przykryć masę folią i odstawić na 1,5 do 2 godzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie należy wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, krótko wyrobić metodą zakładania brzegów ciasta na siebie i odstawić jeszcze na godzinę. Całość podzielić na 3 równe części (po ok. 280g). Każdy kawałek ostrożnie rozciągnąć w formie prostokąta i zrolować, tak aby kawałki miały długość ok. 33 cm. Bagietki przekładać odpowiednio złożonymi w tym celu i wysypanymi mąką ściereczkami kuchennymi. Odstawić ciasto do ostatniego rośnięcia na około 40 minut. Bagietki powinny wyrosnąć, ale nie podwoić swojej objętości. Dzięki krótkiemu wyrastaniu końcowemu pieczywo uzyska wyjątkowo lekki miąższ. Ok. 30 min. przed wypiekaniem, należy rozgrzać piekarniki do maksymalnej temperatury. Przed włożeniem do piekarnika trzeba naciąć ukośnie bagietki 3-5 razy pod kątem ok. 30°. Bagietki wkładać po kolei do gorącego pieca (równocześnie wlewając do pustej formy odrobinę wrzątku), drzwiczki zamknąć. Po minucie otworzyć i delikatnie spryskać ścianki piekarnika wodą, powtórzyć tę czynność jeszcze raz po 2 minutach. Piec w najwyższej temperaturze przez ok. 12 minut, potem obniżyć do 200°C i piec jeszcze przez ok. 20 minut do zbrązowienia.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Drożdże
  • Woda
  • Mąka
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Domowe müsli – zdrowy początek dnia

  • Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

  • Gazpacho – hiszpański chłodnik (porcja dla 3-4 osób)

  • Brushetta

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Panini z pieczoną papryką i cukinią

    Do oliwy z oliwek dodać zioła i czosnek, całość zamieszać. Pociąć paprykę na 8 szerokich pasków, a cukinię wzdłuż, na długie plastry. Omaścić...

    więcej
  • Cevapčići

    Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa i wymieszać, dolewając stopniowo wody i doprawiając przyprawami do smaku. Całość przykryć folią...

    więcej
  • Tort kawowo-czekoladowy

    Rozgrzać piekarnik do 100 ºC. Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia dno i ścianki tortownicy o średnicy 25 cm. Włożyć posiekaną...

    więcej
  • Kiełbasa z soczewicą po francusku

    Na rozgrzanej oliwą patelni podsmażyć cebulę do uzyskania efektu zrumienienia, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę. Po ok 4 minutach dodać sprasowany...

    więcej