Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makaron ze szpinakiem i fetą

A+ A-
drukuj
  • 250 g makaronu świeżego szerokie wstążki
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 100 g fety
  • ok.50 -100 ml słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

Szpinak przelać wrzątkiem, przestudzić, pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, chwilę podsmażyć na niedużym ogniu, następnie wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Fetę pokroić lub pokruszyć na drobne kawałki, wrzucić do masy szpinakowej i lekko zamieszać. Makaron świeży ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok.5 minut). Połączyć z pozostałymi składnikami i natychmiast podawać.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser feta
  • Czosnek
  • Szpinak
  • Sól
  • Słodka śmietana
  • Oliwa extra virgin
  • Makaron wstążki
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Mango sticky rice

  • Krewetki marynowane w zielonej herbacie

  • Salsa meksykańska

  • Zupa z kalafiorem i szparagami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Gnocchi

    Ugotować i przepuścić przez praskę 4 ziemniaki. Następnie połączyć masę z ziemniaków z 3 łyżkami chudego sera, jajkiem, 5 łyżkami mąki i...

    więcej
  • Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami

    Gęś włożyć do naczynia z wodą i moczyć przez około godzinę, usunąć nóżki. Po wysuszeniu, tuszkę natrzeć przyprawami (wewnątrz i na...

    więcej
  • Zupa jarzynowa z brukselką

    Marchewkę, pietruszkę, selera i pora pokroić w plasterki. Gotować w bulionie. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać brukselkę i gotować jeszcze kilka...

    więcej
  • Roladki wołowe

    Mięso pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem z obu stron. Przyprawić pieprzem. Z jednej strony mięsa rozsmarować trochę musztardy. Ogórki i boczek...

    więcej