Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Orzeźwiająca lemoniada

A+ A-
drukuj
  • 2 cytryny lub limonki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub miodu
  • 5 listków świeżej mięty
  • litr wody mineralnej
  • ½ szklanki soku pomarańczowego

Sposób przyrządzania:

Obie cytryny sparzyć wrzątkiem. 1 cytrynę pokroić na małe cząstki, listki mięty poszarpać w piórka, i zmiksować całość blenderem z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wszystko przełożyć do dzbanka, wsypać pozostałe 4 łyżki cukru, wlać sok pomarańczowy i zalać schłodzoną wodą mineralną. Drugą cytrynę pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka. Do całości można dodać parę kostek lodu.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Sok z pomarańczy
  • Woda
  • Limonka
  • Mięta
  • Miód

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Horta - zielona wyspa

  • Pasztet z kurzych wątróbek z rozmarynem

  • Mus czekoladowy wg Audrey Hepburn

  • Łosoś pieczony z fasolką szparagową

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Koktajl - Miętowy Czar

    Sok grejpfrutowy wymieszać z lodem i syropem miętowym w shakerze. Do wysokiej szklanki włożyć gałązki mięty i wlać mieszankę. Uzupełnić wodą...

    więcej
  • Paella

    Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i...

    więcej
  • Pasztet domowy

    Mięso, oczyszczone warzywa i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy i gotować powoli. Osolić w połowie gotowania. Pod koniec włożyć słoninę i...

    więcej
  • Świąteczna przystawka - jajka z sardynkami i kawiorem

    Jajka ugotować, ostudzić, a następnie przekroić na pół i wydrążyć z nich żółtka. Żółtka wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. W...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY