Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Schab pieczony ze śliwkami i miodem

A+ A-
drukuj
  • 800 -1000g schabu bez kości
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki mąki

Sposób przyrządzania:

Schab opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło, dodać olej i podsmażyć na nich schab z każdej strony. Po przestudzeniu, posmarować miodem, sosem sojowym i odstawić do lodówki na około godzinę. Następnie mięso włożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej, podlać 4-5 łyżkami wody, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180-200°C) i piec pod przykryciem około godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Pół godziny przed końcem pieczenia włożyć suszone śliwki. Po upieczeniu schabu, część śliwek zostawić do dekoracji, część przetrzeć przez drobne sito, dodać masło, oprószyć mąką, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować. Schab pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i każdy udekorować pieczoną śliwką. Sos śliwkowy podawać osobno lub polać nim kawałki schabu. Idealnie pasuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną i zieloną sałatą.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Schab
  • Śliwki
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Olej
  • Mąka
  • Masło
  • Miód
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

  • Makaroniki

  • Mrożony jogurt z borówkami

  • Czekoladowy suflet

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Dżem pomidorowy z wanilią

    Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić do garnka. Wsypać część cukru, dodać sok z cytryny do smaku i dusić powoli około 1,5...

    więcej
  • Grillowany stek z foie gras

    Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien. Na moment przed grillowaniem doprawić solą i pieprzem. Grillować po 3 minuty z każdej strony....

    więcej
  • Sorbet jabłkowy

    Jabłka umyć, odciąć górną warstwę, usunąć miąższ i gniazda nasienne, a następnie wstawić do lodówki. Miąższ przełożyć do małego naczynia,...

    więcej
  • Babeczki czekoladowo – owocowe

    Ze składników ciasta wyrobić gładką, jednolitą masę, schować ją do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć koła...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY