Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makaroniki

A+ A-
drukuj
  • Ciasto
  • 125g cukru pudru
  • 125g mielonych migdałów
  • 90 g białek
  • 2 łyżki wody
  • 1-2 krople barwnika spożywczego (żółty, różowy, brązowy, zielony)
  • Krem
  • 240 g masła
  • 350 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka zmielonych pistacji
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego
  • 110 g cukru

Sposób przyrządzania:

Rozgrzać piekarnik do 170°C. W dużej misce wymieszać cukier puder, migdały i białka (40 g) na jednolitą masę. Wodę i cukier podgrzewać do rozpuszczenia w rondelku, aż zacznie być lepki. Ubijać pozostałe białka (50g), jak będą prawie ubite na sztywno, stopniowo wlewać syrop cukrowy cały czas mieszając, aż piana stanie się lśniąca i lepka. Dodać barwnik spożywczy. Połączyć delikatnie obie masy. Rozdzielić masę do 4 misek. Do każdej dodać 1-2 krople barwnika: różowego, żółtego, brązowego i zielonego, wymieszać. Do woreczka dekoratorskiego nakładać masę i wyciskać ciastka dowolnej wielkości. (Woreczek trzymać prostopadle do blaszki). Do każdego koloru używać czystego woreczka. Zostawić na 30 minut i po tym czasie piec około 15 minut w piekarniku z drzwiczkami lekko uchylonymi. Masło i cukier puder połączyć na gładko, dodać wanilię i śmietanę, i dokładnie zmiksować. Rozdzielić krem na 4 porcje. Do poszczególnych porcji dodać: skórkę z cytryny, kakao, pistacje i dżem. Dokładnie wymieszać każdą porcję. Ostudzone ciastka smarować dokładnie masą i łączyć z drugą częścią.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Ćwiartka z kurczaka
  • Cytryny
  • Śmietana gęsta
  • Woda
  • Olejek waniliowy
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Barwnik spożywczy
  • Kakao
  • Pistacje
  • Dżem truskawkowy
  • Masło
  • Migdały

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Biała pizza z serem i łososiem

  • Szynka z melonem

  • Pasztet

  • Hiszpańskie churros z czekoladą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kompot wigilijny z suszonych owoców

    Suszone owoce pozostawić do namoczenia w wodzie na kilka godzin. Po upłynięciu tego czasu ugotować, dodając cukier, goździki oraz skórkę z cytryny....

    więcej
  • Naleśniki w stylu orange

    Mąkę, mleko, cukier puder, jajko wymieszać, usmażyć naleśniki. Na patelni rozpuścić masło, a następnie dodać sok z pomarańczy, skórkę, ocet...

    więcej
  • Zupa kapuściana

    Żeberka umyć, pokroić w mniejsze kawałki. Zalać wodą, odszumić i gotować. Po 15 minutch dodać pokrojoną włoszczyznę. Gotować do miękkości....

    więcej
  • Pomidory faszerowane serem, tuńczykiem i oliwkami

    Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odciąć wierzchołki pomidorów. Wydrążyć pomidory za pomocą ostro zakończonej łyżeczki i posypać wnętrze...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY