Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Babeczki czekoladowo waniliowe

A+ A-
drukuj
  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 10 dag schłodzonego masła
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • wypełnienie:
  • kolorowa posypka
  • masa czekoladowa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ¼ kostki masła
  • 100 g cukru pudru
  • masa waniliowa:
  • 250 g mascarpone
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • śmietana kremówka

Sposób przyrządzania:

Ze składników ciasta wyrobić gładką, jednolitą masę, schować ją do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć koła odpowiedniej wielkości, wypełnić nim foremki do babeczek i nakłuć lekko widelcem. Przykryć każdą babeczkę kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia, zasypać grochem lub ryżem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać roztopione masło i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Bitą śmietanę dokładnie ubić. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Babeczki wypełnić masą czekoladową równo z brzegami. Szprycę cukierniczą wypełnić masą waniliową i przystroić rozetkami krawędzie babeczek. Udekorować kolorową posypką.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Czekolada
  • Sól
  • Słodka śmietana
  • Cukier puder
  • Ser mascarpone
  • Posypka
  • Mąka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Risotto z warzywami

  • Pasztet z tofu

  • Żeberka po tajsku

  • Tuńczyk z pomidorami, oliwkami i kiełkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tarta porowa z boczkiem

    Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Przygotować farsz: w...

    więcej
  • Świąteczna przystawka - jajka z sardynkami i kawiorem

    Jajka ugotować, ostudzić, a następnie przekroić na pół i wydrążyć z nich żółtka. Żółtka wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. W...

    więcej
  • Sałatka z makreli

    Makrele obrać z ości, podzielić na drobne kawałki. Cebule, jabłka i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać całość, dodać około 3 łyżki majonezu,...

    więcej
  • Bagietka francuska

    Drożdże wymieszać z ciepłą wodą w szklance, odstawić na 3 minuty. Dodać mąkę i połączyć z wodą. Ciasto odstawić na 20 minut i przykryć...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY