Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka z gorgonzolą, orzechami i gruszką

A+ A-
drukuj
  • 1 opak mix sałat
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 100 dag sera gorgonzoli
  • 2 świeże gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki dressingu musztardowego z miodem
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Gruszki oczyścić z gniazd nasiennych i podzielić na ósemki. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać miód. Owoce wrzucić na rozgrzaną patelnię, delikatnie podsmażyć. Na talerze rozsypać mieszankę sałat. Ostudzone kawałki gruszek ułożyć na sałacie, lekko spryskać sokiem z cytryny, posypać pokruszonymi orzechami i kawałkami gorgonzoli. Po wierzchu polać dressingiem. Można, zamiast gotowego dressingu, przygotować sos na bazie oliwy z oliwek, zmieszanej z miodem, sokiem z cytryny, odrobiną soli i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu - najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bób
  • Sałata mix
  • Ser gorgonzola
  • Cytryny
  • Gruszka
  • Sól
  • Miód
  • Orzechy włoskie
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Indyk z leczo i ryżem

  • Fondue serowe

  • Warzywa z patelni

  • Kofty jagnięce w chlebkach pita

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Dyniowe muffinki

    Dynię lekko podgotować. Zmieszać suche składniki, zmieszać płynne składniki, połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać....

    więcej
  • Łosoś z brokułami

    Brokuły ugotować na parze, wrzucić razem z łososiem na rozgrzaną patelnię. Smacznego!

    więcej
  • Trifle z kremem dyniowym

    Przygotować wysokie szklanki. W misce pokruszyć biszkopty i wymieszać ze stopionym masłem. Podzielić masę biszkoptową na 4-6 porcji i wyłożyć nią...

    więcej
  • Kurczak z karczochami

    Piekarnik nagrzać do 180°C. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na patelni powoli rozgrzać tłuszcz. Filety smażyć po około 4 minuty z każdej...

    więcej