Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka z gorgonzolą, orzechami i gruszką

A+ A-
drukuj
  • 1 opak mix sałat
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 100 dag sera gorgonzoli
  • 2 świeże gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki dressingu musztardowego z miodem
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Gruszki oczyścić z gniazd nasiennych i podzielić na ósemki. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać miód. Owoce wrzucić na rozgrzaną patelnię, delikatnie podsmażyć. Na talerze rozsypać mieszankę sałat. Ostudzone kawałki gruszek ułożyć na sałacie, lekko spryskać sokiem z cytryny, posypać pokruszonymi orzechami i kawałkami gorgonzoli. Po wierzchu polać dressingiem. Można, zamiast gotowego dressingu, przygotować sos na bazie oliwy z oliwek, zmieszanej z miodem, sokiem z cytryny, odrobiną soli i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu - najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bób
  • Cytryny
  • Gruszka
  • Miód
  • Orzechy włoskie
  • Pieprz mielony
  • Sałata mix
  • Ser gorgonzola
  • Sól

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Roladki z szynką wędzoną i szałwią

  • Krem cebulowy

  • Makaron w wersji romantic

  • Pesto bazyliowo melisowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ryba pieczona

    Duże, płaskie naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Ułożyć w nim filety z ryby(obsypane delikatnie pieprzem i solą do smaku) oraz cząstki...

    więcej
  • Francuski Ratatouille z kozim serem

    Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Umyć i pokroić w paski cukinie, papryki oraz bakłażana. Umieścić pokrojone warzywa na blasze do pieczenia i polać...

    więcej
  • Curry z dynią

    Curry podsmażyć na odrobinie mleczka kokosowego, następnie dolać resztę mleka i wywar, dołożyć dynię. Na koniec dorzucić krewetki i fasolkę,...

    więcej
  • Miodowa sałatka z łososiem

    Groszek blanszujemy, migdały opiekamy na patelni. Gotujemy łososia w osolonej wodzie i dzielimy go na kawałki. Mieszamy musztardę z oliwą sokiem z...

    więcej