Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Cooking is not only about tasting and creating meals, but also about discovering cultures and diversities as well as expressing one’s creativity.


By getting to know various culinary traditions, we can discover the people, their history, customs and lifestyles. We encourage you to taste our exquisite and proven recipes as well as to use the knowledge and experience of our experts. The DOLCE VITA magazine allows you to discover the best tastes as well as current culinary, fashion and lifestyle trends.

Grillowany stek z polędwicy wołowej

A+ A-
print
  • 360 g polędwicy wołowej
  • olej
  • kilka źdźbeł trawy żubrowej
  • 1 cebula
  • 100g wątróbki drobiowej
  • koniak lub winiak, ewentualnie czerwone wino
  • 100g masła
  • ulubione zioła
  • 60 g kasztanów
  • 140 g ziemniaków
  • 80 g selera
  • 60 g boczku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 80 g pora
  • estragon
  • sól prowansalska
  • pieprz kolorowy
  • musztarda z zielonym pieprzem młotkowanym
  • sos pieczeniowy
  • papier do pieczenia
  • czosnek

Directions:

Polędwicę oczyścić. Do czerwonego wina dodać trawę żubrową, musztardę, 3 posiekane ząbki czosnku i olej tworząc marynatę. Mięso marynować kilka godzin, następnie zgrilować z każdej strony. Później dopiec mięso w piecu, w zależności od stopnia wysmażenia. Wątróbkę oczyścić z błon i marynować w mleku. Na patelni zeszklić posiekane ½ cebuli i 1 ząbek czosnku, dodać wątróbkę i przesmażyć dodając zioła i koniak - nie solić! Całość z patelni doprawić i zmiksować z dodatkiem dużej ilości zimnego masła na jednolitą masę. Kasztany uprażyć w piecu, na papierze do pieczenia, obrać i po ostygnięciu zmiksować na sypko. Do ziemniaczanej babki zmiksować selera i surowe ziemniaki na jednolitą, drobną masę. Przesmażyć drobno posiekane ¼ boczku, ¼ cebuli i 2 ząbki czosnku, dodać do wymieszanej masy na babkę. Po ostygnięciu doprawić, odcedzić z nadmiaru wody i wrzucić masę do wcześniej natartej masłem foremki. Piec 25 minut na papierze do pieczenia w piecu nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu odstawić babkę do wystygnięcia. Pora sparzyć we wrzątku i hartować w zimnej wodzie z lodem. Pokroić na mniejsze kawałki, owinąć boczkiem i zapiec chwilę w piekarniku. W garnku przesmażyć pozostałą cebulę i 2 ząbki czosnku, skarmelizować, dodać trochę czerwonego wina i estragon. Zredukować i dodajemy masę z wątróbki, zmiksować, doprawić i przecedzić przez sito. Zagotować ponownie, wykończyć masłem. Na powstałej masie ułożyć mięso, dołożyć kawałek babki ziemniaczanej i pieczonego pora.

See all recipes notify a friend
print

Ingredients:

  • Por
  • Bazylia
  • Boczek
  • Seler
  • Papier do gotowania i smażenia
  • Cebula
  • Czosnek
  • Sos pieczeniowy
  • Wino czerwone
  • Trawa żubrowa
  • Wątróbka drobiowa
  • Kasztany
  • Ziemniaki
  • Mąka ziemniaczana
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Musztarda
  • Mąka
  • Masło
  • Pieprz kolorowy
  • Polędwica wołowa

Find recipe

Use customizator

or search in recipes

  • Parmigiana with white Robiola cheese and mint pesto

  • Cold apricot soup

  • Insalata Caprese

  • Prosciutto wraps with mascarpone

Also recommended

  • Cold peach soup

    Pour hot water over peaches and peel them, cut into pieces. Put fruit into a deep bowl, pour cold milk and cream, lemon juice, add sugar for taste. Mix all...

    more
  • Basil – lemon balm pesto

    Pesto sauce: peel and cut garlic into slices. Mix yogurt with mustard and olive oil and mix in blender with the remaining sauce ingredients and herbs. Season...

    more
  • Gluten-free muesli with yogurt and fruit

    Pour hot water over gluten-free oatmeal, cover and leave for a night. In the morning, add cut fruit and crushed nuts with a teaspoon of honey. Pour natural...

    more
  • Fried ice cream in batter

    Beat egg whites with sugar until thick and combine them with desiccated coconut, forming a thick mass. Place ice cream scoops on the mass, forming balls. Fry...

    more

RECOMMENDED ARTICLES

  • Domowy kucharz

    Ma dwa metry wzrostu, szczery...

    see more
  • Zacisze gwiazd

    Są znani, bogaci i świadomi, że...

    see more