Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia indyjska

54496_01_zielony_pobierz.png

 

 

Rozmaitość kuchni indyjskiej jest odzwierciedleniem religijnej, kulturowej i geograficznej różnorodności Indii. Na południu kraju Hindusi wierzą, że odpowiednia dieta zapewni im czystość umysłu i ciała, dlatego ich dania są jarskie, ostre i kolorowe, jak toor dal, czyli pachnąca cynamonem soczewica z pomidorami. W północnych Indiach dominują, nawiązujące do tradycji Mongołów, dania mięsne, jak biryani jagnięce o silnym aromacie świeżego imbiru czy kurczak w maśle o pikantnym zapachu goździków i kardamonu. Istotą kuchni indyjskiej są przede 34589_indie2.jpgwszystkim przyprawy. Olbrzymie znaczenie ma umiejętność ich zastosowania. Każde danie to unikalna kompozycja przenikających się smaków i aromatów mieszanek przypraw kari, przygotowanych ze świeżo zmielonych i prażonych składników, w odpowiedniej dla danej potrawy ilości.

 

Dużą rolę w kuchni indyjskiej odgrywają przetwory z mleka. Hindusi produkują gęsty jogurt curds, stanowiący bazę wielu sosów i marynat, masło ghee i twaróg indyjski paneer. Wielką namiętnością Hindusów są przystawki. Ponieważ jedzą oni obiad późno, w ciągu dnia sięgają po pikantne przekąski zwane tiffin, jak panierowane kotlety, krewetkowe pakory, pierożki samosas lub ciasteczka ryżowe, podawane z miseczką chutney z migdałów. Wszystkie składniki muszą się równoważyć i uzupełniać.

 

Dopełnieniem lunchu jest garam chai, słodka herbata z przyprawami i mlekiem. Większość posiłków kończą świeżymi owocami, ale przepadają też za słodkościami. Podstawą wielu deserów, które pełnią rolę słodyczy, są skondensowane mleko lub jogurt i ryż. W sklepach ze słodyczami można kupić gulab jamun – pączki o aromacie wody różanej z kaszy manny zanurzone w słodkim syropie albo ciasto barfi z orzechów nerkowca. Warto spróbować napoju na bazie mleka, jogurtu i świeżego owocu mango, mango lassi. 34588_indie.jpg

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Naleśniki śmietankowe – przepis podstawowy

    więcej
  • Roladki z cukinii nadziewane fetą

    więcej
  • Tuńczyk na ciepło w suszonych pomidorach

    więcej
  • Trifle z kremem dyniowym

    więcej