Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

  • Szparagowy song

    Od marca do maja miłośnicy szparagów mają swoje święto. Delektują się smakiem świeżych, cudownie chrupkich pędów tego warzywa. Najbardziej popularne są szparagi białe i lekko różowe, które dla zachowania jasnej barwy uprawia się w specjalnie uformowanych gładkich ziemnych kopcach, tak aby pędy warzywa nie zostały nawet muśnięte promieniem słońca. Uzyskując odpowiednią długość, rosnący pęd sprawia, że na kopcach pojawiają się pęknięcia. Wówczas są one wycinane z ziemi specjalnym nożem. Najdroższe i najwartościowsze są szparagi grube, długie, z delikatną, niezdrewniałą główką. Kiedy warzywom tym pozwala się rosnąć na słońcu, pędy stają się zielone. I takie szparagi również się jada. Nie są tak delikatne i kruche jak białe, ale także bardzo smaczne. Istnieją również odmiany o barwie fioletowej.

    więcej
  • Uczta mięsożercy

    więcej
  • Ziarnko do ziarnka

    więcej
  • Aromat z głębi czasu

    więcej
  • W stronę Marakeszu

    Wszechobecne trio liściastych, zielonych, dopiero co zerwanych ziół: kolendry, mięty i pietruszki. Świeża mięta zalewana gorącą, spienioną, piekielnie słodką czarną herbatą. Setki (to nie przesada) rodzajów oliwek, małych i dużych, czerwonych, czarnych i zielonych, z pestkami i bez, w ziołach, w solance, w oliwie…

    więcej
  • Tai - chi

    Spokój, koncentracja, lepsze samopoczucie nie tylko psychiczne, ale i fizyczne. Tai-chi, chińska gimnastyka, która ma swoje korzenie w sztukach walki, to coś więcej niż sport.Płynne, pełne gracji ruchy ćwiczących przypominają taniec. Wygląda to spektakularnie, zwłaszcza gdy sekwencja jest wykonywana jednocześnie przez kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt osób.

    więcej
  • Coctail party

    Sycące, łatwo przyswajalne. Mogą zastąpić drugie śniadanie albo podwieczorek. To bomby witaminowe, które dobroczynnie wpływają  na nasze zdrowie i sylwetkę. Wymawiając słowo koktajl, oczami duszy widzimy gęsty, mleczny albo śmietanowy, bardzo słodki, truskawkowy albo bananowy ni to napój, ni to posiłek. Tyle wyobrażenia. Jak można zrobić koktajl albo smoothie (w nim nie stosuje się przetworów mlecznych), który będzie smaczny, ale też zdrowy?

    więcej
  • Grill light

    Za co kochamy grillowanie? Za smak pysznych mięs, ryb, warzyw z rusztu, ale i za wspólne chwile w ogrodzie spędzane z bliskimi podczas biesiadowania. Potrawy z rusztu są nie tylko aromatyczne, ale dostarczają także często zupełnie nowych wrażeń smakowych w porównaniu z daniami przyrządzanymi tradycyjnie.

    więcej
  • Jak bezpiecznie grillować

    Sam proces grillowania jest zdrowym sposobem przyrządzania potraw, błędy popełniamy wybierając nie te metody. Zwykle pieczemy niewłaściwe produkty na nieodpowiednim węglu i zbyt długo. Pamiętajmy, aby używać tylko świeżych, dobrych gatunkowo mięs, ryb i warzyw, które najlepiej wcześniej zamarynować, od kilkunastu minut do nawet kilku godzin. Dzięki temu procesowi pieczeń stanie się krucha i szybko dojdzie na ruszcie, zaś ryby i warzywa zyskają oryginalny smak.

    więcej
  • Jego wysokość ser

     

    Mozzarella, mascarpone, ricotta, feta, halloumi... Mają mnóstwo białka i wapnia w czystej postaci oraz unikalny smak. Są idealnym dodatkiem do każdego posiłku. Nawet do deserów. Włosi są dumni ze swego dziedzictwa kulinarnego w dziedzinie serów nie mniej niż Francuzi.

     

    więcej
  • Łakocie i witaminy

    Czy w ogóle istnieją jakieś ciasta light? Jest taki dobry przykład – sernika na zimno – najmniej kalorycznego ciasta, choć nie wymagającego przecież pieczenia. W wersji normalnej dodajemy cukier, jajka, ser, masło, żeby był to smaczny deser. Co jednak zrobić, by odchudzić ten przepis? Wystarczy na przykład posłodzić miodem. Jest kaloryczny, ale na pewno zdrowszy niż biały cukier i ma właściwości antyseptyczne. I nadaje wypiekom cudowny aromat. Bardzo dobrym i też zupełnie naturalnym wynalazkiem jest stewia, tyle że ona nie ma zupełnie kalorii.

    więcej
  • Sukces za wielką Wodą

    Ziemia Obiecana, kraj nieograniczonych możliwości, ojczyzna ryzykantów. Miejsce, gdzie „każdy pucybut może zostać milionerem”. Musi tylko... ciężko pracować i mieć szczęście.

    więcej
  • Frutti di mare

    Smakowite krewetki, wykwintne homary, pyszne przegrzebki, ostrygi uchodzące za najskuteczniejszy afrodyzjak… A może jednak langusty, mule, ośmiornice lub kalmary? Świat śródziemnomorskich przysmaków jest niezwykle bogaty. Zapraszamy na frutti di mare!

    więcej
  • Kipi kasza...

    Pyszne, pożywne kasze powinny być podstawą naszego pożywienia. Ale tak się nie dzieje. Unikamy ich, bo uważamy je za zbyt kaloryczne. Zupełnie niesłusznie. 

    więcej
  • Podróże śniadaniowe

    Na słodko, klasycznie, a może pożywnie? Weekendowe rodzinne śniadania można celebrować z pomysłem. 

    więcej
  • Wrzuć na ruszt

    Najlepsze w grillowaniu jest to, że na ruszt można położyć praktycznie wszystko, oprócz liściastej sałaty. Nawet cykorię można zgrillować. A potem cieszyć się z odkrywania nowych smaków.

    więcej
  • Klub wesołego szampana

    Król win, ponoć doskonały afrodyzjak, albo jak mawiał francuski mnich Dom Pérignon – płynne gwiazdy. Szampan to napitek uroczysty. Rozweselający bardziej niż jakikolwiek inny alkohol. Dzięki bąbelkom.

    więcej
  • Warzywa królów

    Umiejętnie przyrządzone zamienią zwyczajny posiłek w królewską ucztę. Potrawy z karczochami i szparagami przekonają nawet sceptycznych mięsożerców

    więcej
  • Czas na szybkie gotowanie

    15, 25 lub 35 minut. W ciągu tego czasu zrobimy obiad dla całej rodziny. Samodzielnie. Smacznie. To naprawdę możliwe. 

    więcej
  • Kapelusze z głów

    Kilka godzin w lesie w poszukiwaniu prawdziwków, kurek, maślaków lub rydzów? Tak! Zbieranie ich jest absolutnie rewelacyjnym relaksem, którego uroki można odkryć w każdym wieku. 

    więcej
  • Przetwory i spółka

    Ajwar, pesto, chutney, tapenady... Tak łatwo i szybko je zrobić, by rozkoszować się smakiem za kilka tygodni. O ile wcześniej nie zjemy tych delicji. 

    więcej
  • Sałatowe rendez - vous

    Nieodłączny element niskokalorycznej diety, sałata, może być głównym składnikiem pysznego dania. Wszystko to dzięki niepowtarzalnym walorom smakowym i odżywczym. Cenią ją przede wszystkim osoby na diecie, gdyż 100 gramów tego warzywa ma jedynie 10 kcal. Liście sałaty, niezależnie od odmiany, są bogate w przeciwutleniacze, zawierają beta-karoten, luteinę, witaminy C, B6 i K, wapń i potas. Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, niezbędnego w prawidłowej przemianie materii oraz kwasu foliowego, spożywanego przez kobiety w ciąży dla prawidłowego rozwoju dziecka.

    więcej
  • Cicha noc, słodka noc

    Trudno sobie wyobrazić święta i karnawał bez ciast i ciastek. Pyszne słodkości sprawiają, że ten czas jest taki wyjątkowy, wypełniony aromatami, jakie znamy od dzieciństwa. 

    więcej
  • Na kolację Walentynki.

    Zaskocz ukochaną osobę i przygotuj samodzielnie niezwykłą i pyszną kolację.

    więcej
  • Smaki Dalekiego Wschodu

    Sushi, sajgonki, pikantne zupy - kuchnia orientalna dzięki nietypowym składnikom i zaskakującym połączeniom smakowym coraz częściej gości na naszych stołach.

    więcej
  • Jak u Babci

    Wkrótce Dzień Babci i Dziadka. Przypomnijmy sobie beztroskie smaki, przygotowując domownikom potrawy znane z naszego dzieciństwa...

    więcej
  • Pieczemy

    Okres świąteczny to nie tylko szaleństwo zakupów ale pieczenie i gotowanie pysznych potraw. Naszym zdaniem nie należy ograniczać się do tradycyjnych specjałów. Czasem warto zaskoczyć swoich bliskich. 

     

    więcej
  • Karnawałowe pyszności

    A po Świętach już tylko Sylwester i karnawał zacznie się na całego!

     

    więcej
  • Kuchnia Hiszpanii

    Hiszpańska kuchnia to bogate źródło inspiracji. Na szczęście sprowadzenie do naszych domów tych słonecznych smaków nie jest wcale takie trudne...

    więcej
  • Kuchnia Włoch

    Jedna z najbardziej lubianych kuchni na świecie - kuchnia włoska - niesie za sobą niezwykłe bogactwo smaków. Przygotowanie włoskich przysmaków w zaciszu własnej kuchni nie jest wcale takie trudne...

    więcej
  • Pyszności do piwa

    5 sierpnia przypada Międzynarodowy Dzień Piwa, a jak wiadomo piwo wzmaga apetyt. Poniżej znajdą Państwo pomysły na wyjątkowe przekąski i dania główne, które idealnie pasują do złotego trunku...

    więcej
  • Dynia w kuchni

    Za oknem widać jesienne barwy, więc czas wpuścić te jesienne barwy do kuchni...

    więcej
  • Piknikowo

    Słońce, wiosna, błękitne niebo - czas na piknik z najbliższymi. Szybkie przekąski, zdrowe sałatki, a może grill?

    więcej
  • Złota kaczka

     

    Skórka pieczonej kaczki rozpłynie się w ustach, a wyborna gęsina i indyk zachwycą każdego smakosza. Na odświętny obiad możemy sięgnąć po takie rarytasy.

    więcej
  • Ciesz się chwilą, smakuj życie

    Za dużo mam na głowie, żeby jeszcze przyjęcia urządzać, daj mi spokój. albo: kiedy indziej, kochana, w ten weekend padam i śpię – słyszymy często od przyjaciół, z którymi kiedyś spotykaliśmy się spontanicznie, a dziś....

    więcej
  • Król łosoś

     

    Każdy, kto choć raz spróbował łososia, wie, że ten smak nie ma sobie równych. Prawdziwa rozkosz na talerzu, bo tylko on może wyczarować tyle przyjemności na podniebieniu.

    więcej
  • Lekko pysznie kolorowo

    Zimowa aura wcale nie oznacza, że musimy sięgać tylko po ciężkie, kaloryczne dania typowo polskiej kuchni.

    więcej
  • Wina chilijskie

    Jaka jest historia chilijskiego winiarstwa? Jest krótka. Pomimo tego, że uprawa winorośli i produkcja „nektaru bogów” sięga korzeniami XVI wieku i związana jest z hiszpańskim kolonializmem w Ameryce Południowej, to tak naprawdę w ciągu ostatnich 30 lat wydarzyło się w winiarstwie chilijskim więcej niż przez cały poprzedzający okres.

    więcej
  • Na czekoladowo

    Czekolada to wdzięczny materiał na deserowe szaleństwa - muffinki, babeczki, torty...

    więcej
  • Przepisy na dania z grilla

    Wiosna w pełni, pogoda dopisuje czas na grilla...

    więcej
  • Festiwal oliwy!

    W Delikatesach Alma znajdą Państwo szeroki wybór oliw i oliwek z całego świata. Warto na stałe prowadzić te produkty do naszego jadłospisu.

    więcej
  • Lody dla ochłody

    Lato, słońce, wakacje i wysoka temperatura - to powody, dla których częściej niż zwykle sięgamy po lody...

    więcej
  • Zupy na zimno

    Przed nami wakacje...upalne słońce i błogie lenistwo, zapraszamy do zapozniania z przepisami na orzeźwiaje chłodniki. Proponujemy Państwu pomysły na sycące i pożywne i zarazem proste w wykonaniu zupy w sam raz na lato.

    więcej
  • Słodki smak dzieciństwa

    Zbliża się Dzień Dziecka, przypomnijmy sobie słodkie smaki dzieciństwa. A może zaprosimy naszych milusińskich do pomocy w przygotowaniu i strojeniu tych przysmaków...

    więcej
  • Chilijskie szczepy

    Historia wina w Chile sięga XVI w., ale prawdziwy rozwój nastąpił w ubiegłym stuleciu pod wpływem fal emigracji z Europy.

    więcej
  • Czas na szparagi

    Rozpoczynamy sezon na szparagi!

    więcej
  • Wyśmienite francuskie wina

    Kuchnia francuska uważana jest przez znawców sztuki kulinarnej za najlepszą na świecie, należy jednak pamiętać, że z Francji wywodzą się także wyśmienite szczepy win...

    więcej
  • Wino na majówkę

    Wiosna niesie z sobą naturalny powiew świeżości. Pojawiają się nowalijki, które ów świeży wiosenny oddech wprowadzają wprost na nasze talerze.

    więcej
  • Festiwal Herbaty

    Herbata to nie tylko napar z liści. W wielu krajach parzenie herbaty celebrowane jest specjalnym rytuałem. Herbata to napój relaksujący, pobudzający, regenerujący, orzeźwiający...wystarczy wybrać swój ulubiony rodzaj i smak.

    więcej
  • Wiosenne przebudzenie

    Słońce, koniec mrozów, pierwsze kwiaty - na każdym kroku widać, że nadchodzi wiosna.

    więcej
  • Garden party

    Jak sprawić, żeby letnie przyjęcie w ogrodzie lub na tarasie było niezwykłe? Udekorować stół świeżymi kwiatami.

    więcej
  • Letnie przysmaki

    Lato oznacza mnogość świeżych, pysznych, pachnących owoców i warzyw. Na szczęście nasze kulinarne upodobania skłaniają się ku lżejszym, delikatniejszym potrawom. Przygotowanie letnich pyszności to nic trudnego. Warto dać ponieść się fantazji.

    więcej
  • Esencja zamknięta w kolorze

    Pierwsi docenili zalety pobudzające i zdrowotne herbaty chińczycy. I choć pilnie strzegli swojej tajemnicy, napój ten pije dziś z zachwytem cały świat.

    więcej
  • Kierunek slow food

    Polskie coraz częściej znaczy światowej jakości. Możemy być dumni z wielu naszych produktów, takich chociażby jak gęsina, wyroby mleczarskie, dziczyzna czy ryby.

    więcej
  • Kuchnia Meksyku

    Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej urozmaiconych na świecie. Łączy w sobie elementy różnorodnych smaków.

    więcej
  • Niezły Pasztet

    Dawniej te wykwintne przekąski przyrządzali specjalni kucharze, gdyż wymagało to niemałego kunsztu kulinarnego i doświadczenia.

     

    więcej
  • Soczysta zieleń

    Świeży odcień zieleni ożywi każdy stół. A z bielą stworzy niezwykle elegancki duet.

    więcej
  • Z krzewu do filiżanki

    Kiedyś uważano ją za szatański napój, dziś nie wyobrażamy sobie bez niej życia. W ciągu roku na całym świecie wytwarza się 7 milionów ton kawy.

    więcej
  • Jak zaskoczyć teściową, czyli tradycyjne potrawy w nowych odsłonach

    I na co dzień, i od święta na naszych stołach nie muszą gościć te same dania, do których od lat jesteśmy przyzwyczajeni. Czasem wystarczą naprawdę drobne zmiany, by danie zaczęło smakować zupełnie inaczej.

    więcej
  • Domowy kucharz

    Ma dwa metry wzrostu, szczery uśmiech i kanadyjski paszport. Kiedy urodził mu się syn, zrezygnował z kariery szefa kuchni i przejął obowiązki „kury domowej”.

    więcej
  • Kłusem i galopem

    Jeździectwo w Polsce ma swoją długą tradycję i liczne osiągnięcia, zarówno sportowe jak i w zakresie szkolenia i hodowli.

    więcej
  • Zacisze gwiazd

    Są znani, bogaci i świadomi, że każdy ich krok jest obserwowany przez paparazzich. Potrzebują miejsca, w którym zapomną o ciemnej stronie sławy i po prostu będą szczęśliwi.

    więcej
  • Kort dla konesera

    Tenis jest jedną z najbardziej eleganckich dyscyplin sportowych. I z pewnością najbardziej elitarnych.

    więcej
  • Tylko w Almie

    Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi produktami importowanymi przez Delikatesy Alma.

     

    więcej
  • Przetwory czas zacząć!

    Nadszedł czas na przetwory! Dojrzałe pomidory, śliwki, jabłka czekają, aby ich smak zatrzymać w słoiku...

    więcej
  • In VINO veritas

    Znawcy mówią, że wina trzeba czuć i rozumieć. Do jednych łatwo podejść jak do miłej kobiety z sąsiedztwa. Inne są groźne i mroczne, jak mężczyzna z tajemniczą przeszłością…

    więcej
  • Oda do naleśnika

    Wciąż zdumiewa fakt, że tak prosta potrawa może występować w tak wielu różnych postaciach.

    więcej
  • Smak oliwy

    Rzadko się zdarza, aby ten sam produkt był faworytem lekarzy i kucharzy. Symbolem zdrowia, urody oraz najlepszego smaku.

    więcej
  • Świat według Julii

    Na własnym ciele pokazywała, gdzie znajduje się szynka albo łopatka. Ciągle coś upuszczała, a podczas prowadzenia programu sączyła wino.

    więcej
  • W świecie przystawek

    W kuchni europejskiej dobrze przyrządzona przystawka jest równie ważna jak danie główne. To element, którym najłatwiej zaskoczyć, a przy okazji zrobić dobre pierwsze wrażenie.

    więcej
  • Lodówkowy must have czyli wizyta niespodziewanych gości

    Do niespodziewanej wizyty gości czy spontanicznego spotkania z przyjaciółmi warto być przygotowanym. W obliczu nagłej konieczności ugotowania obiadu lub zaproponowania jakiegoś nawet drobnego poczęstunku, lodówka zaopatrzona w najbardziej podstawowe produkty będzie wszystkim, czego nam potrzeba.

    więcej
  • Oliwy, octy i oleje

    Oliwy, oleje i octy nie grają w kuchni pierwszych skrzypiec. Ale ich umiejętne stosowanie dodaje potrawom smaku i pozwala wydobyć z nich to, co najlepsze.

    więcej
  • Jak przygotować deskę serów?

    Wymyślona i spopularyzowana przez Francuzów deska serów to pomysł na zaskoczenie gości kompozycją pełną różnorodnych smaków. Wbrew pozorom, stworzenie ciekawej deski nie jest trudną sztuką, a jest tu sporo miejsca na fantazję i szczyptę indywidualizmu przygotowującej ją osoby.

    więcej
  • Adrenalina po godzinach

    Rozrywki, dzięki którym można w oka mgnieniu wtłoczyć do swojego organizmu ponadnaturalną dawkę adrenaliny, zadomowiły się już w kraju nad Wisłą na dobre. Są sposobem na życie, pozwalają się zrelaksować i odstresować po ciężkim dniu pracy.

    więcej
  • Królowa śniegu

    BIEL JEST klasyczna, elegancka i efektowna. Żaden inny kolor nie daje tylu możliwości stylizacji stołu.

    więcej
  • Apetyt na luksus

    Urządzając eleganckie przyjęcie, równie ważne jak to „co” podasz na stół, jest „jak” to podasz.

    więcej
  • Włoskie sery przysmak bogów

    Pizza neapolitana nie obyłaby się bez delikatnej mozzarelli di bufala, a pasta di pomodorra bez parmigiano reggiano. Włoska kuchnia nie istnieje bez serów.

    więcej