Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

  • Łakocie i witaminy

    Czy w ogóle istnieją jakieś ciasta light? Jest taki dobry przykład – sernika na zimno – najmniej kalorycznego ciasta, choć nie wymagającego przecież pieczenia. W wersji normalnej dodajemy cukier, jajka, ser, masło, żeby był to smaczny deser. Co jednak zrobić, by odchudzić ten przepis? Wystarczy na przykład posłodzić miodem. Jest kaloryczny, ale na pewno zdrowszy niż biały cukier i ma właściwości antyseptyczne. I nadaje wypiekom cudowny aromat. Bardzo dobrym i też zupełnie naturalnym wynalazkiem jest stewia, tyle że ona nie ma zupełnie kalorii.

    więcej
  • Sałatowe rendez - vous

    Nieodłączny element niskokalorycznej diety, sałata, może być głównym składnikiem pysznego dania. Wszystko to dzięki niepowtarzalnym walorom smakowym i odżywczym. Cenią ją przede wszystkim osoby na diecie, gdyż 100 gramów tego warzywa ma jedynie 10 kcal. Liście sałaty, niezależnie od odmiany, są bogate w przeciwutleniacze, zawierają beta-karoten, luteinę, witaminy C, B6 i K, wapń i potas. Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, niezbędnego w prawidłowej przemianie materii oraz kwasu foliowego, spożywanego przez kobiety w ciąży dla prawidłowego rozwoju dziecka.

    więcej
  • Szparagowy song

    Od marca do maja miłośnicy szparagów mają swoje święto. Delektują się smakiem świeżych, cudownie chrupkich pędów tego warzywa. Najbardziej popularne są szparagi białe i lekko różowe, które dla zachowania jasnej barwy uprawia się w specjalnie uformowanych gładkich ziemnych kopcach, tak aby pędy warzywa nie zostały nawet muśnięte promieniem słońca. Uzyskując odpowiednią długość, rosnący pęd sprawia, że na kopcach pojawiają się pęknięcia. Wówczas są one wycinane z ziemi specjalnym nożem. Najdroższe i najwartościowsze są szparagi grube, długie, z delikatną, niezdrewniałą główką. Kiedy warzywom tym pozwala się rosnąć na słońcu, pędy stają się zielone. I takie szparagi również się jada. Nie są tak delikatne i kruche jak białe, ale także bardzo smaczne. Istnieją również odmiany o barwie fioletowej.

    więcej
  • Uczta mięsożercy

    więcej
  • Ziarnko do ziarnka

    więcej