Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Krewetki marynowane w zielonej herbacie

A+ A-
drukuj
  • 16 krewetek
  • duża szczypta tartej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka papryki w płatkach
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty

Sposób przyrządzania:

Zaparzyć herbatę w 100 ml gorącej wody. Do zimnego naparu dodać czosnek, skórkę cytrynową i paprykę. Krewetki marynować od 1/2 do 2 godzin. Osuszyć i smażyć na grillowej patelni. W osobnym rondelku z połowy marynaty, wina i śmietany przygotować sos i gotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cytryny
  • Czosnek
  • Wino białe
  • Groszek
  • Herbata zielona
  • Sól
  • Słodka śmietana
  • Krewetki
  • Papryka
  • Pieprz biały

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Gołąbki podhalańskie na kwaśnicy

  • Calzone z serem i brokułami

  • Mus malinowy z tofu

  • Szaszłyki z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Śledź pod pierzynką

    Białka jajek zetrzeć na tarce, cebulę połączyć ze śmietaną i majonezem, doprawić pieprzem. Śledzie ułożyć na talerzach (po dwa na osobę) na...

    więcej
  • Powidło śliwkowe

    Zasypać śliwki w rondlu cukrem, wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 °C na 8 godzin. Po upływie 3 godzin odkryć rondel....

    więcej
  • Tapenada

    Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza,...

    więcej
  • Ryż z zieloną herbatą

    Na małym ogniu gotować ryż z liśćmi herbaty, aż woda wyparuje - najlepiej herbatę umieścić w "zaparzaczu" lub lnianej saszetce . Rozpuścić cukier...

    więcej