Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ryż z krewetkami

A+ A-
drukuj
  • 125 g ryżu średnio lub krótko ziarnisty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2l bulionu warzywnego / rybnego / drobiowego
  • 3 łyżki groszku zielonego mrożonego
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 150g krewetek koktajlowych
  • 4 duże krewetki
  • szczypta szafranu

Sposób przyrządzania:

Selera i marchewkę posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, seler i marchewkę, aż warzywa lekko zmiękną - nie zrumienią się, dodać starty czosnek, wrzucić ryż i chwile podsmażać aż się zrobi przezroczysty. Zalać odrobiną rosołu, wrzucić szafran, dodawać rosół stopniowo i dolewać kolejną porcję jak tylko wcześniejsza się wchłonie, dodać groszek, kukurydzę i chwile gotować. Na koniec dodać krewetki i gotować tylko tyle żeby się zaróżowiły.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ryż
  • Bulion
  • Seler naciowy
  • Cebula
  • Czosnek
  • Szafran
  • Groszek
  • Krewetki
  • Krewetki tygrysie
  • Kukurydza
  • Oliwa
  • Marchew
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Biszkopcik z wiśniami

  • Grillowany schab

  • Spaghetti al pomodoro wedługu Audrey Hepburn

  • Krem cebulowy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Krewetki bramkarza

    Odmrożone krewetki pozbawić skorupek pozostawiając ogonki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną papryczkę, czosnek i krewetki, smażyć...

    więcej
  • Rosti light

    Wymieszać ze sobą 4 starte ziemniaki, łyżkę posiekanej natki pietruszki, dwie łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku i z tak powstałej masy...

    więcej
  • Mini kanapki z serem pleśniowym i krewetkami

    Ser przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ma mieć wyraźnie pikantno-kwaśny smak. Na krakersie ułożyć warstwę sera, wbić w niego po kilku...

    więcej
  • Chutney z jabłek

    Posiekać imbir, cebule i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotować w occie z cukrem, aż będą miękkie. Dodać imbir, cebule i czosnek oraz wszystkie...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY