Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasteczka z lentilkami

A+ A-
drukuj
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1-2 opakowania lentilków

Sposób przyrządzania:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać rodzynki, rozdrobnioną czekoladę i połowę lentilków. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z masy robić małe kulki lub nakładać łyżeczką na blachę, zachowując spore odstępy (ciastka się rozpłyną). Piec ok 15 minut (po 10 minutach można wyjąć ciastka z piekarnika, powbijać pozostałe lentilki i wstawić jeszcze raz żeby się dopiekły).

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rodzynki
  • Cukier
  • Czekolada
  • Lentilki
  • Soda
  • Sól
  • Jajka
  • Mąka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Salmorejo z szynką hiszpańską

  • Sos barbecue na bazie coli korzennej

  • Deser zwycięzców

  • Kofty jagnięce w chlebkach pita

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pesto bazyliowo melisowe

    Sos pesto: czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z musztardą oraz oliwą i zmiksować blenderem lub utrzeć z pozostałymi składnikami...

    więcej
  • Pierogi z kaszą gryczaną

    Przygotować ciasto na pierogi według sprawdzonego przepisu. Kaszę ugotować na sypko i odstawić do przestudzenia. Twaróg rozdrobnić widelcem. Cebulę...

    więcej
  • Małże w sosie pomidorowo – czosnkowym

    Warzywa drobno pokroić, a czosnek zmiażdżyć. Krewetki oczyścić, usunąć głowy i pancerzyki (powinny zostać 2 cm pancerzyka przy ogonie). W dużym...

    więcej
  • English Breakfast

    Na oliwie podsmażyć na rumiano kiełbaski. Wstawić do nagrzanego piekarnika aby nie ostygły. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić bekon. Dodać go do...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY

  • Lodówkowy must have czyli...

    Do niespodziewanej wizyty gości...

    zobacz więcej