Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pieczeń cielęca z indykiem i marchewką

A+ A-
drukuj
  • 1 kg cielęciny (najlepiej mostek cielęcy)
  • 0,5 kg mięsa z indyka mielonego
  • 1 marchew
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • pół szklanki białego wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

Mięso umyć, osuszyć, zalać marynatą zrobioną z posiekanej cebuli, czosnku, bulionu, wina i przypraw i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć cielęcinę z marynaty, pozostawić do osuszenia. W tym czasie natrzeć mięso indycze sprasowanym czosnkiem, oprószyć przyprawami i koperkiem i nałożyć na kawałek mostka, pozostawiając skórę na wierzchu. Marchewkę pokroić w słupki, nałożyć na mięso indycze. Całość zawinąć w roladę i związać (lub spiąć wykałaczkami). Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia mięso podlewać wypływającym sosem. Podawać z ziemniakami i marchewką z groszkiem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bulion
  • Czosnek
  • Wino białe
  • Woda
  • Sól
  • Koperek
  • Majeranek
  • Mięso mielone
  • Pieprz czarny
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Spaghetti al pomodoro wedługu Audrey Hepburn

  • Indyk z leczo i ryżem

  • Małże w sosie pomidorowo – czosnkowym

  • Bogracz

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tournedos Rossini

    Z kromek chleba tostowego wyciąć okrągłe placki, podsmażyć na maśle do uzyskania złocistego koloru. Truflę obrać, pokroić na cienkie płatki....

    więcej
  • Czekoladowy suflet

    Nastawić piekarnik na 200 °C. 6 foremek do sufletów wysmarować masłem, oprószyć około 2 łyżkami cukru. Schłodzić foremki w lodówce. Stopić...

    więcej
  • Słodkie Różki z tortilli

    Pokroić tortille, posmarować białkiem jajka i uformować rożki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zmieszać twarożek z cukrem...

    więcej
  • Cytrusowe orzeźwienie II

    Do dzbanka wody dodać starty imbir oraz sok wyciśnięty z cytryn i jednej limonki. Drugą limonkę pokroić w plasterki, wrzucić do lemoniady, dodać...

    więcej