Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Joulutorttu

A+ A-
drukuj
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • słoik powideł śliwkowych
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w kwadraty (ok. 8-10 cm) i ponacinać po ukosie tak, aby kwadrat przybrał kształt wiatraka. Cieńsze rogi zawinąć do środka, grubsze pozostawić bez zmian. Można również formować ciasto w kształt róż, nacinając kwadrat na każdym jego rogu (litera L), zagiąć rogi i przykleić do środka. Następnie nałożyć na środek pół łyżeczki powideł i piec w temperaturze 220°C przez około 10 minut. Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • Cukier puder

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Domowe müsli – zdrowy początek dnia

  • Słodkie Różki z tortilli

  • Horta - zielona wyspa

  • Szaszłyki z rostbefu z papryką pieczoną i cebulą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Koreczki z serem Pizzicotti

    Umyć warzywa. Pokroić bakłażana i cukinię w kostkę wielkości serków pizzicotti, następnie podsmażyć na odrobinie oliwy dodając sól i pieprz....

    więcej
  • Pieczeń

    Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć. Lekko naciąć mięso w poprzek. Dokładnie natrzeć oliwą i przyprawami. Plasterki czosnku powsadzać w nacięcia....

    więcej
  • Zapiekanka warzywna z serem

    Marchew, cukinię i bakłażan pokroić w plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć talarkami marchwi oraz posypać częścią zmielonej wołowiny....

    więcej
  • Grillowany łosoś z warzywami

    Na wstępie, aby uzyskać smaczny dressing, trzeba połączyć ze sobą następujące składniki: sok z cytryny, miód, musztardę dijon i oliwę. Potem...

    więcej