Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Joulutorttu

A+ A-
drukuj
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • słoik powideł śliwkowych
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w kwadraty (ok. 8-10 cm) i ponacinać po ukosie tak, aby kwadrat przybrał kształt wiatraka. Cieńsze rogi zawinąć do środka, grubsze pozostawić bez zmian. Można również formować ciasto w kształt róż, nacinając kwadrat na każdym jego rogu (litera L), zagiąć rogi i przykleić do środka. Następnie nałożyć na środek pół łyżeczki powideł i piec w temperaturze 220°C przez około 10 minut. Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • Cukier puder

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Lekka sałatka

  • Pomidory faszerowane serem, tuńczykiem i oliwkami

  • Bulion azjatycki z polędwicą wołową

  • Lasagne z warzywami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Lodowe gofry z wiśniami

    Przepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania...

    więcej
  • Arancini sycylijskie

    Ostudzić risotto. W misce przy pomocy widelca wymieszać pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę z masy serowej formować kulki wielkości oliwki i...

    więcej
  • Kaczka pieczona

    Wyciąć z tuszki piersi razem ze skórą, kaczkę nadziać pokrojonymi jabłkami, cynamonem, anyżem, tymiankiem i rozmarynem. Natrzeć kaczkę olejem piec...

    więcej
  • Sałatka pomarańczowa z fenkułem

    Z fenkuła usunąć zielone łodygi i odciąć dół z korzenia, pokroić na cieniutkie plasterki i wrzucić do bardzo zimnej wody na 3-5, w tym czasie...

    więcej