Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ptysie

A+ A-
drukuj
  • 125 ml wody
  • 70 g masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Sposób przyrządzania:

W rondlu podgrzać wodę z masłem, gdy sie rozpuści dodać mąkę, sól i cukier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Do wystudzonej masy wbijać kolejno jajka cały czas ubijając, do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 190°C. Nadziewać ciastka bitą śmietaną lub ulubionym kremem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Woda
  • Sól
  • Jajka
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Trifle z kremem dyniowym

  • Kurczak po tajsku

  • Filet z indyka z sałatką z rukoli

  • Babeczki czekoladowo – owocowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron ze szpinakiem i fetą

    Szpinak przelać wrzątkiem, przestudzić, pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, chwilę podsmażyć na niedużym...

    więcej
  • Ricotta z owocami

    Truskawki pokroić w plasterki, dodać maliny. Wymieszać z ricottą, następnie posypać orzechami nerkowca. Smacznego!

    więcej
  • Grillowany leszcz

    Rybę oczyścić, oprawić, naciąć z wierzchu, a następnie natrzeć solą, pieprzem, masłem. Do środka dodać plasterki cytryny, posypać natką...

    więcej
  • Koperek z arbuzem

    Koktajle to prawdziwe bomby witaminowe. Aby móc cieszyć się smakiem tego zdrowego napoju wystarczy zmiksować 150 g arbuza, banana, garść malin, pół...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY