Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ptysie

A+ A-
drukuj
  • 125 ml wody
  • 70 g masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Sposób przyrządzania:

W rondlu podgrzać wodę z masłem, gdy sie rozpuści dodać mąkę, sól i cukier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Do wystudzonej masy wbijać kolejno jajka cały czas ubijając, do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 190°C. Nadziewać ciastka bitą śmietaną lub ulubionym kremem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Woda
  • Sól
  • Jajka
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ryż z krewetkami

  • Tort kawowo-czekoladowy

  • Roladki z szynką wędzoną i szałwią

  • Grecka sałatka z ziołowym serem tomino

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Filet z indyka z sałatką z rukoli

    Filet, rukolę, paprykę i pomidorki koktajlowe dokładnie opłukać i osuszyć. Filet z kurczaka doprawić solą i pieprzem i smażyć na patelni grillowej...

    więcej
  • Małże św. Jakuba z patelni z czosnkiem

    Małże otworzyć nożem. Wyjąć mięso z muszli i dokładnie opłukać. Muszle odłożyć. Czosnek obrać i posiekać. Natkę pietruszki umyć i posiekać,...

    więcej
  • Kwaśnica na wędzonych żeberkach

    Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać lekko przesiekaną kapustę, pokrojone w kostkę jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie,...

    więcej
  • Babka piaskowa

    Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz masłem i ziarenka wanilii. Utrzeć. Przełożyć do formy na babkę i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY