Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Lody z zieloną herbatą

A+ A-
drukuj
  • ½ l mleka
  • 1 łyżeczka liściastej zielonej herbaty sencha
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • ½ l śmietany kremówki 30% lub 36%

Sposób przyrządzania:

W rondlu podgrzać mleko z herbatą, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zostawić na chwilę aby herbata się zaparzyła i oddała smak, po tym przecedzić. Za pomocą trzepaczki zmieszać w misce żółtka z cukrem i stale mieszając powoli zalać gorącym mlekiem. Przelać wszystko z powrotem do rondla i mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na wolnym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje i całkowicie ostygnie. Śmietanę ubić i dodać do kremu, wlać do maszynki do lodów zgodnie z instrukcją obsługi. Zamrozić.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Śmietana gęsta
  • Herbata zielona
  • Jajka
  • Mleko

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Curry z dynią

  • Świąteczna przystawka - jajka z sardynkami i kawiorem

  • Chłodnik z kefirem

  • Zupa z ciecierzycą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron ze szparagami i pomidorami

    Szparagi obrać, opłukać i gotować około 15 minut w osolonej wodzie, następnie osączyć. Główki szparagów odkroić i odłożyć, szparagi pokroić...

    więcej
  • Kutia

    Oczyszczoną pszenicę moczyć w wodzie przez 10 godzin. Następnie zagotować i moczyć ponownie 10 godzin. Mak oczyścić, sparzyć i zmielić. Wymieszać...

    więcej
  • Kofty jagnięce w chlebkach pita

    Jagnięcinę wymieszać z przyprawą garam masala. Uformować małe kofty, grillować na patelni grillowej kilka minut. Pod koniec polać miodem aby się...

    więcej
  • Tarta ze szparagami, pomidorami i serem ricotta

    Aby móc delektować się smakiem szparagowej tarty, najpierw należy rozłożyć w formie ciasto, nakłuć je widelcem, posmarować białkiem i zawinąć na...

    więcej