Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kulinarna podróż

52215_baner-700x1200px-04.jpg

Żyję bardzo aktywnie, co pochłania sporo czasu. W tym natłoku obowiązków znajduję czas na gotowanie dla rodziny i przyjaciół. Właśnie dlatego, że dzisiaj wszyscy żyjemy szybko, poświęcając wiele czasu pracy, ja osobiście ogromną wagę przywiązuję do wspólnych posiłków i ich przyrządzania w domu. To pozwala skoncentrować się w pełni na rodzinie, a przy okazji, przy odrobinie inwencji, pozwala bez wychodzenia z domu wybrać się w kulinarną podróż, zaś chwile potrzebne na przygotowanie różnych specjałów możemy potraktować jako towarzyską przygodę. Lubię eksperymentować przy przyrządzaniu sałatek, każda kolejna, którą serwuję, jest inna. Duża ilość i różnorodność dostępnych obecnie składników sprawia, że możliwości są nieograniczone. Z naszych małopolskich specjałów można do przygotowania wyjątkowej kompozycji wykorzystać np. fasolę Piękny Jaś, ser gazdowski, bryndzę podhalańską, kiełbasę lisiecką czy szynkę podstolego.

 

Muszę się też przyznać do Słabości, jaką jest podjadanie świeżych i chrupiących obwarzanków krakowskich. Ciężko się oprzeć temu smakołykowi, gdy jego zapach kusi już od rana i mogę go kupić, wchodząc do pracy. Mój mąż Paweł Okraska, rodowity krakowianin, też ma swoje małopolskie smakołyki. Jego ulubione danie to smażony oscypek. Choć potrafi przyrządzić go sam, jednak najlepiej smakuje mu ten podawany w górach. Dodatkowo mąż zawsze przywozi stamtąd regionalny miód spadziowy.

 

Ja z kolei preferuję sałatki. Trudno mi wybrać tę, którą lubimy najbardziej. W zależności chociażby od pory roku oraz dostępnych sezonowych warzyw i owoców zmieniają się nasze upodobania, ale na przykład uniwersalna sałatka z kurczakiem, selerem i melonem jest bardzo pożywna i dostarcza sporo węglowodanów, białka i witamin. Przygotować możemy ją bardzo szybko, krojąc na kawałki wcześniej upieczone udka kurczaka, seler naciowy, kilka plasterków szynki i dodając, pokrojone w kostkę lub wycięte, efektowne kulki melona. Układamy to wszystko na liściach karbowanej sałaty, polewamy sosem winegret lub oliwą i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Na koniec do sałatki możemy dodać odrobinę suszonego oregano i pozostaje już tylko życzyć smacznego.

 

Zobacz cały artykuł>>

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY