Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Ameryka na talerzu

54496_01_zielony_pobierz.png

 

 

Na obraz kuchni amerykańskiej składają się różne style i metody przyrządzania potraw, które spopularyzowali imigranci z Europy, Azji i sąsiedniego Meksyku oraz rdzenni mieszkańcy i niewolnicy z Afryki. Tak naprawdę jednak w różnych częściach Stanów Zjednoczonych popularnością cieszą się nieco inne potrawy. Choć nie da się ukryć – bary typu fast food są w każdym amerykańskim mieście i, niestety, na stałe wpisały się we współczesny styl życia. Co nie oznacza, że jada się tylko w tanich sieciówkach serwujących szybkie jedzenie z okienka. Amerykanie kochają barbecue. To nie tylko spotkanie z przyjaciółmi i rodziną, ale także swoisty rytuał. Dlatego już w pierwsze ciepłe weekendowe dni z miejskich parków i przydomowych ogródków dochodzi apetyczna woń grillowanego mięsa.

 

 

Za właściwie przyrządzone mięso od początku do końca odpowiada gospodarz, który wcześniej je marynuje, następnie grilluje we właściwej temperaturze, doprawia, a gdy uzna, że jest gotowe, serwuje wprost na talerze gości. Do marynowania mięsa i późniejszego polewania używa się popularnych już niemal na całym świecie sosów barbecue, które w USA różnią się w zależności od regionu. W Kansas City króluje sos słodko-ostry, na który składają się pomidory z dodatkiem octu, cukru i ostrych przypraw.

 

Sekret sosu z Memphis tkwi w zastąpieniu cukru melasą. Dla odmiany, w Południowej Karolinie uznaniem cieszy się żółty sos, którego głównym składnikiem jest musztarda, a w Alabamie mało kto wyobraża sobie ucztę przy grillu bez białego sosu na bazie majonezu. Wariacji na temat sosów barbecue jest więcej, ale dla uzyskania prawdziwej głębi smaku mięso grilluje się na odpowiednim gatunku drewna. I tak do wieprzowiny i wołowiny używa się drewna orzechowego lub dębowego, które nadaje intensywnego aromatu34597_ameryka.jpg,natomiast do ryb i drobiu – delikatniejszego drewna z drzew owocowych.

 

Tak przyrządzone steki z ogrodowego grilla lub z restauracji, to rozkosz nawet dla najbardziej wybrednego podniebienia. Prawdziwe steki powstają z najlepszych kawałków wołowiny: antrykotu, rostbefu i polędwicy. Najdelikatniejszy jest oczywiście ten z polędwicy (Sirloin Steak). Za to pozostałe, ze względu na nieco większą zawartość tłuszczu, są bardziej soczyste (T-Bone Steak, Rib Eye, New York Strip). Najczęściej podawane są z sałatką, frytkami lub wyśmienitym pieczonym ziemniakiem w mundurku, nadziewanym serem (Jacket potatoes).

 

 

 

Smak mięsa doskonale uszlachetni lampka czerwonego kalifornijskiego wina. Amerykanie lubią obfite, ale jednocześnie urozmaicone jedzenie. Ich kulinarna codzienność składa się z trzech głównych posiłków: śniadania, lunchu.

 

 

Popularne są też gorące naleśniki z pszennej lub kukurydzianej mąki (pancakes), polane syropem klonowym lub z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. Całość obowiązkowo popija się szklanką soku pomarańczowego lub kawą. Ta potężna dawka energii zapewnia uczucie sytości aż do pory lunchu, która przypada między południem a czternastą. O tej porze trudno o stolik w barach szybkiej obsługi i kafeteriach serwujących wszelkiego rodzaju sandwicze, hamburgery lub befsztyki na chlebie. Na osłodę, przed powrotem do pracy zamawia się filiżankę kawy i kawałek ciasta. Amerykanie uwielbiają słodkie wypieki do tego stopnia, że powstały nawet fast foodowe sieciówki specjalizujące się tylko w deserach. Najpopularniejsze ciasta, pieczone także w domach, to przede wszystkim jabłecznik (apple pie), ciasto czekoladowe (brownies), ciasto krówkowe (fudge), moon pie, czyli kruche ciasto przełożone kremem i polane czekoladą, oraz ciasto dyniowe, tradycyjnie pieczone z okazji Święta Dziękczynienia. Obiad w S tanach z reguły jada się w porze europejskiej kolacji. Wtedy na stół wjeżdżają gorące potrawy. W rejonach nadmorskich często są to ryby i owoce morza, na południu chętnie jada się potrawy mięsne, czyli steki i kurczaki, oraz dania kuchni meksykańskiej. Za to w środkowo-zachodnich stanach częściej na stole gości zapiekanka z serem. Inaczej jest w dni świąteczne, z którymi wiążą się charakterystyczne potrawy. Podczas wielkanocnego obiadu serwowana jest przede wszystkim szynka po wirginijsku. W Dzień Niepodległości USA spowija pachnący dym z barbecue. Natomiast Święto Dziękczynienia to pieczony indyk i, wspomniany już, placek z dyni. Nowy Rok celebruje się również pieczonym indykiem lub homarami. Nieco skromniej wygląda obiad z okazji urodzin Lincolna (12 lutego), kiedy to podaje się rosół oraz fasolkę po bostońsku.

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY