Pierwsza edycja programu
Eliminacje
Program zapoczątkowały eliminacje o miejsca w 8-osobowym składzie, w których wzięło udział 12 uczestników-amatorów, wyłonionych w castingach. Każdy z nich, pod okiem kamer i publiczności, otrzymał za zadanie stworzenie w ciągu 30 minut popisowego dania. Sposób przyrządzania, estetykę oraz smak oceniało jury w składzie:
Wiesław Ambros - prezes Polskiej Sztuki Kulinarnej
Łukasz Staszowski - szef kuchni restauracji Czerwona
Zapraszamy do obejrzenia relacji ze zmagań eliminacyjnych:
Austria
Pierwsza na mapie smaków programu jest Austria, słynąca z kiełbasy wiedeńskiej (frankfurter), kurczaków w panierce (backhendl) tyrolskich knedli (knödel), filetów z wołowiny (lungenbraten), słodkich pączków (krapfen) oraz ... smalcu ze skwarkami (Grammelschmalz), czyli dobrze nam znanej potrawy.
Przekonajmy się, z jakimi daniami kuchni austriackiej zmierzyli się uczestnicy:
Hiszpania
Razem z zawodnikami przenosimy się do Hiszpanii, gdzie królują dania z ryb i owoców morza, pomidorów i ziemniaków oraz jagnięcina i wieprzowina. A oto najpopularniejsze dania:
paella -potrawa bazująca na smażonym ryżu i szafranie, występująca w różnych odmianach; może zawierać również owoce morza, warzywa, mięso
tapas -zestaw przekąsek podawanych zazwyczaj do napojów alkoholowych (np. małe kanapki z szynką, owoce morza, pikle nadziewane na wykałaczki)
gazpacho -chłodnik ze zmiksowanych, surowych warzyw, z dodatkiem octu i oliwy
flan - słodki krem jajeczny
tortilla española - omlet z dodatkiem ziemniaków
Zobaczmy, co dobrego przygotowali nasi kucharze podczas kulinarnej podróży do Hiszpanii:
Chorwacja
Tym razem powędrowaliśmy do Chorwacji. To, co charakterystyczne dla tego kraju, to bogactwo i różnorodność potraw, na co duży wpływ miały uwarunkowania polityczne i co za tym idzie, odmienność kulturowa poszczególnych jego regionów. Znajdziemy tu zarówno wpływy kuchni śródziemnomorskiej, jak i bałkańskiej. Najpopularniejsze z nich to:
meso sa žara - grillowane mięso (zwykle z wieprzowiny)
ćevapčići - paluszki z mięsa mielonego
fiš paprikaš - pikantny gulasz rybny
slane srdele - solone sardynki
dalmatinski pršut - szynka dalmacka
ajvar - sos z papryką, pomidorami i bakłażanami
A co tym razem przygotowali uczestnicy programu? Przekonajmy się:
Finlandia
Witamy w krainie nowoczesnej kuchni kontynentalnej! Fińskie potrawy niektórym z nas kojarzą się z egzotyką, głównie poprzez oryginalne i często niedostępne w innych krajach składniki. Pośród tradycyjnych dań moża wyróżnić:
hakan reikäleipä - tradycyjne pieczywo z różowej mąki
poronpaisti - pieczeń z renifera
mämmi - apetyczny deser ze słodu, wody, skórek owoców i mąki razowej
karjalanpirakka - pierogi karelskie z kapustą, serem i mięsem
A teraz zapraszamy na kulinarną podróż do Finlandii, w którą zabiorą nas uczestnicy programu "8 Smaków Europy":
Grecja
Kolejny odcinek "8 Smaków Europy" nawiązuje do kuchni greckiej, słynącej z wyśmienitych serów, potraw z ryb i owoców morza, gajów oliwnych, baraniny i ziół. Zwiedzając Helladę, nie sposób ominąć regionalnych restauracji i urokliwych knajpek, w których serwowane są najpopularniejsze dania greckie:
choriatiki - znana u nas jako sałatka grecka
dolmades - gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście winogron
feta - chyba nie musimy wyjaśniać :)
musaka - zapiekane bakłażany
choirino kritiko - pieczone kotlety wieprzowe
tzatziki - pasta czosnkowa
Zapraszamy do obejrzenia greckich igrzysk w wykonaniu kucharzy:
Bułgaria
W naszych europejskich podróżach kulinarnych nie sposób pominąć Bułgarię, którą charakteryzuje niezwykła różnorodność potraw. Szczególnie polecamy:
gjuwecz - mięsny gulasz (zwykle z baraniną) z cebula, pomidorami i przyprawami
sirene - biały ser owczy, bawoli lub krowi
kjufte - kuleczki mięsne z drobiu
czorba - gęsta i pikantna zupa, najczęściej z cukinii, ryżu, cebuli dymki
baklava - deser z ciasta filo przełożonego orzechami lub migdałami, z dodatkiem cukru i miodu
A oto, jakie dania bułgarskie przygotowali nasi zawodnicy:
Polska
Ostatni, finałowy odcinek programu "8 Smaków Europy" obfitował w emocje i wzruszenia. Nasza kulinarna podróż po Europie dobiegła końca, ale nie rozstajemy się na zawsze :)
Jak na finał przystało, uczestnicy przygotowali coś naprawdę specjalnego - potrawy naszej rodzimej kuchni. O tradycyjnych polskich daniach z pewnością wiedzą Państwo wiele, stąd rozpisywać się nie będziemy (są one dobrze znane i lubiane), jednak warto zobaczyć, jak przyrządzili je najlepsi kucharze-amatorzy. Zapraszamy!