Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Pierwsza edycja programu

 

Eliminacje


Program zapoczątkowały eliminacje o miejsca w 8-osobowym składzie, w których wzięło udział 12 uczestników-amatorów, wyłonionych w castingach. Każdy z nich, pod okiem kamer i publiczności, otrzymał za zadanie stworzenie w ciągu 30 minut popisowego dania. Sposób przyrządzania, estetykę oraz smak oceniało jury w składzie:

 

Wiesław Ambros - prezes Polskiej Sztuki Kulinarnej

Łukasz Staszowski - szef kuchni restauracji Czerwona


Zapraszamy do obejrzenia relacji ze zmagań eliminacyjnych:

 

 

Austria


Pierwsza na mapie smaków programu jest Austria, słynąca z kiełbasy wiedeńskiej (frankfurter), kurczaków w panierce (backhendl) tyrolskich knedli (knödel), filetów z wołowiny (lungenbraten), słodkich pączków (krapfen) oraz ... smalcu ze skwarkami (Grammelschmalz), czyli dobrze nam znanej potrawy.


Przekonajmy się, z jakimi daniami kuchni austriackiej zmierzyli się uczestnicy:

 

 

Hiszpania


Razem z zawodnikami przenosimy się do Hiszpanii, gdzie królują dania z ryb i owoców morza, pomidorów i ziemniaków oraz jagnięcina i wieprzowina. A oto najpopularniejsze dania:

 
paella -potrawa bazująca na smażonym ryżu i szafranie, występująca w różnych odmianach; może zawierać również owoce morza, warzywa, mięso

tapas -zestaw przekąsek podawanych zazwyczaj do napojów alkoholowych (np. małe kanapki z szynką, owoce morza, pikle nadziewane na wykałaczki)

gazpacho -chłodnik ze zmiksowanych, surowych warzyw, z dodatkiem octu i oliwy

flan - słodki krem jajeczny

tortilla española - omlet z dodatkiem ziemniaków

 

Zobaczmy, co dobrego przygotowali nasi kucharze podczas kulinarnej podróży do Hiszpanii:

 

 

Chorwacja


Tym razem powędrowaliśmy do Chorwacji. To, co charakterystyczne dla tego kraju, to bogactwo i różnorodność potraw, na co duży wpływ miały uwarunkowania polityczne i co za tym idzie, odmienność kulturowa poszczególnych jego regionów. Znajdziemy tu zarówno wpływy kuchni śródziemnomorskiej, jak i bałkańskiej. Najpopularniejsze z nich to:

 
meso sa žara - grillowane mięso (zwykle z wieprzowiny)

ćevapčići - paluszki z mięsa mielonego

fiš paprikaš - pikantny gulasz rybny

slane srdele - solone sardynki

dalmatinski pršut - szynka dalmacka

ajvar - sos z papryką, pomidorami i bakłażanami


A co tym razem przygotowali uczestnicy programu? Przekonajmy się:

 

 

Finlandia


Witamy w krainie nowoczesnej kuchni kontynentalnej! Fińskie potrawy niektórym z nas kojarzą się z egzotyką, głównie poprzez oryginalne i często niedostępne w innych krajach składniki. Pośród tradycyjnych dań moża wyróżnić:


hakan reikäleipä - tradycyjne pieczywo z różowej mąki

poronpaisti - pieczeń z renifera

mämmi - apetyczny deser ze słodu, wody, skórek owoców i mąki razowej

karjalanpirakka - pierogi karelskie z kapustą, serem i mięsem


A teraz zapraszamy na kulinarną podróż do Finlandii, w którą zabiorą nas uczestnicy programu "8 Smaków Europy":

 

 

Grecja


Kolejny odcinek "8 Smaków Europy" nawiązuje do kuchni greckiej, słynącej z wyśmienitych serów, potraw z ryb i owoców morza, gajów oliwnych, baraniny i ziół. Zwiedzając Helladę, nie sposób ominąć regionalnych restauracji i urokliwych knajpek, w których serwowane są najpopularniejsze dania greckie:

choriatiki - znana u nas jako sałatka grecka

dolmades - gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście winogron

feta - chyba nie musimy wyjaśniać :)

musaka - zapiekane bakłażany

choirino kritiko - pieczone kotlety wieprzowe

tzatziki - pasta czosnkowa


Zapraszamy do obejrzenia greckich igrzysk w wykonaniu kucharzy:

 

 

Bułgaria


W naszych europejskich podróżach kulinarnych nie sposób pominąć Bułgarię, którą charakteryzuje niezwykła różnorodność potraw. Szczególnie polecamy:



gjuwecz - mięsny gulasz (zwykle z baraniną) z cebula, pomidorami i przyprawami

sirene - biały ser owczy, bawoli lub krowi

kjufte - kuleczki mięsne z drobiu

czorba - gęsta i pikantna zupa, najczęściej z cukinii, ryżu, cebuli dymki

baklava - deser z ciasta filo przełożonego orzechami lub migdałami, z dodatkiem cukru i miodu


A oto, jakie dania bułgarskie przygotowali nasi zawodnicy:

 

 

Polska


Ostatni, finałowy odcinek programu "8 Smaków Europy" obfitował w emocje i wzruszenia. Nasza kulinarna podróż po Europie dobiegła końca, ale nie rozstajemy się na zawsze :)


Jak na finał przystało, uczestnicy przygotowali coś naprawdę specjalnego - potrawy naszej rodzimej kuchni. O tradycyjnych polskich daniach z pewnością wiedzą Państwo wiele, stąd rozpisywać się nie będziemy (są one dobrze znane i lubiane), jednak warto zobaczyć, jak przyrządzili je najlepsi kucharze-amatorzy. Zapraszamy!

 

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY