 
                            
        Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
        
 Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
    
Czas obowiązywania: -
| 
 
 | |
|  |  | 
| Składniki: | |
| 3 – 4 niewielkie ugotowane ziemniaki |  | 
| 3 jaja |  | 
| 1 nieduża cebula pokrojona w kostkę |  | 
| 3 łyżki kremówki |  | 
| 100 g zielonych oliwek |  | 
| 100 g chorizo |  | 
| 1 opakowanie szpinaku |  | 
| 2-3 ząbki czosnku |  | 
| Przyprawy  : sól,  pieprz, gałka muszkatołowa |    | 
| dodatkowo: sól, cukier do smaku | |
| Przygotowanie: | |
| 
 |  | 
| Ugotowane ziemniaki pokrój w grubą kostkę i podsmaż do zarumieniania. | |
|  |  | 
| Cebulę pokrój drobno. | Dodaj do ziemniaków i smaż aż się zeszkli. | 
|  |  | 
| Następnie na patelni podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo, kiedy wytopi się tłuszcz dodaj czosnek, | a po chwili szpinak. | 
|  |  | 
| Dodaj pokrojone oliwki. | Zdejmij podsmażone składniki z patelni i przełóż do miski razem z oliwkami. | 
|  |  | 
| Jajka roztrzep z solą, dodaj śmietankę, wymieszaj | i dodaj do ziemniaków. | 
|  |  | 
| Całość delikatnie połącz. | Rozgrzej oliwę na patelni, wlej masę ziemniaczano jajeczną i smaż około 10 min pod przykryciem. W tym czasie poruszaj od czasu do czasu patelnią, tak by masa równomiernie się usmażyła. Kiedy spód będzie już zrumieniony, a wierzch ścięty, przykryj patelnię talerzem, odwróć do góry dnem i wyłóż na talerz. | 
|  | |
| Przełóż z powrotem na patelnię i zrumień druga stronę. Po zdjęciu z patelni przykryj i odczekaj jeszcze 2 – 3 minuty. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. | |
| Zobacz inne przepisy z kategorii: | ||||
|  |  |  |  |  | 
|  | ||||