Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Łakocie i witaminy

Pobierz lekko pysznie kolorowo.pdf

Czy w ogóle istnieją jakieś ciasta light?

Jest taki dobry przykład – sernika na zimno – najmniej kalorycznego ciasta, choć nie wymagającego przecież pieczenia. W wersji normalnej dodajemy cukier, jajka, ser, masło, żeby był to smaczny deser. Co jednak zrobić, by odchudzić ten przepis? Wystarczy na przykład posłodzić miodem. Jest kaloryczny, ale na pewno zdrowszy niż biały cukier i ma właściwości antyseptyczne. I nadaje wypiekom cudowny aromat. Bardzo dobrym i też zupełnie naturalnym wynalazkiem jest stewia, tyle że ona nie ma zupełnie kalorii. Gwarantuję, nikt nie zauważy różnicy w smaku. Odchudzając przepisy na słodycze, trzeba to robić mądrze, żeby nie zmienić smaku, który znamy i lubimy.

 

A co zrobić z tłuszczem,54327_istock_000018802673xsmall.jpg który jest składnikiem wielu wypieków?


Oczywiście, prawdziwe, dobre masło zawsze będzie najsmaczniejsze. Ale w wielu przypadkach możemy je wyeliminować bez straty dla smaku. Biszkopt na oleju winogronowym, o lekkim posmaku owocowym czy na rzepakowym nie będzie może tak puszysty, ale zaręczam, że bardzo smaczny i zdrowszy. Tylko musimy pamiętać, że olej roślinny nie nadaje się do ciast ucieranych, takich jak sernik czy keks. Olej winogronowy jest najlepszy, niezła też jest oliwa z oliwek. Oleje dają ciastom bardzo przyjemną wilgotność.

 

Czy zastosowanie oleju roślinnego pociąga za sobą inne konsekwencje?


Tak, bo tu już nie zawsze będzie pasowała mąka pszenna, której tak nie lubią dietetycy. Można eksperymentować z mąką żytnią, ziemniaczaną albo z płatków owsianych. Wykorzystujmy też przyprawy do zrównoważenia smaku oleju. Ja natomiast bardzo chętnie używam produktu, który jest przy tym zdrowy – mąki ze zmielonych orzechów. Zwłaszcza mąka z migdałów jest naprawdę smaczna i można z niej upiec cudowne ciasta. W przypadku mąk mamy spore pole do popisu. Dzięki takim produktom jak mąka sojowa, ryżowa czy ziemniaczana możemy upiec ciasta bezglutenowe, na przykład przepyszne biszkopty.

Skoro doszłyśmy do biszkoptów, wyobraźnia podsuwa tradycyjne torty – z tłustym, mdłym kremem... Można jakoś odchudzić kremy?

To jasne, że osoby liczące kalorie, nawet niekoniecznie na specjalnej diecie, nie będą jadły kremów na maśle. Muszę zaznaczyć jednak, że jeśli porywamy się na tradycyjny krem, to nie stosujmy innego tłuszczu w imię mniejszej liczby kalorii, bo po pierwsze wcale nie będzie mniejsza, a po drugie krem będzie niesmaczny. Ale można przecież sprawić, że nasz krem zachwyci wszystkich. Ostatnio miałam zrobić krem do tortu. Miał być lekki i o smaku pomarańczowym.

 

Jak go wykonać?


Ze świeżego soku pomarańczowego trzeba ugotować kisiel, taki z mąką ziemniaczaną. Kiedy wystygnie, dodać mleczko kokosowe i dosłownie odrobinę śmietany i czekoladę. Ten sam krem można zrobić też z mlekiem albo z maślanką. Ja osobiście stawiam zawsze na naturalne produkty. To klucz do tego, żeby ciasto było jak najsmaczniejsze. Chemia tylko psuje jego smak i sprawia, że ciasta stają się niezdrowe.

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY