Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Czas obowiązywania: 2014-04-24 - 2014-05-16
Dlaczego desery są uwieńczeniem każdej kolacji? Jak wykorzystywać czekoladę w kuchni, aby stworzone przez nas słodkości były idealne? Odpowiedzi na te i inne pytania poznali uczestnicy dziewiątych warsztatów Akademii Smaku Siemens.
Spotkanie rozpoczęło się krótkim wykładem eksperta - cukiernika z zamiłowania i wykształcenia - Krzysztofa Kopcińskiego. Przygotowywane przez niego desery w smakach i aranżacjach są bardzo zaskakujące. Słowem – eksperymentowanie i niekonwencjonalne łączenie produktów to jego znak rozpoznawczy, o czym mogliśmy się przekonać na warsztatach.
Szef cukierni w restauracji Sowa & Przyjaciele opowiadał zgromadzonym gościom o niezwykłym skarbie, jakim jest ziarno kakaowca, przybliżył historię czekolady, zdradził kilka swoich cukierniczych tajemnic, m.in. przepis na idealną bezę. Zgromadzeni dowiedzieli się, czym jest temperowanie czekolady, co to jest nibs kakaowy i dlaczego przygotowanie deserów wymaga niezwykłej dyscypliny i dokładności.
Jak nasi goście poradzili sobie z kulinarnymi wyzwaniami? Czy było bardzo słodko? Co było największym zaskoczeniem spotkania? Tego wszystkiego dowiecie się z najnowszego magazynu. Zapraszamy do lektury.
Link do relacji ze spotkania