Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

PORADY EKSPERTA

Porady dla tagu: wino
  • Czy wino białe powstaje tylko z białych winogron?

    Nie tylko. Białe wino można otrzymać również ze szczepów czerwonych, takich jak np. Pinot Noir, z którego otrzymuje się białe szampany, ponieważ sok z czerwonych winogron jest biały

    więcej

  • Czy najlepsze białe wina to te, które leżakowały w drewnianych beczkach?

    Niekoniecznie. To prawda, że białe wino leżakowane w beczce nabiera dodatkowej szlachetności. Czasem jednak ma się ochotę na super rześkie, lekkie białe wino, które z beczką nie miało do...

    więcej

  • Czy białe wino jest odpowiednie do mięsa?

    Bywa, że tak. Mięso z królika. Do niego świetnie pasuje białe wino, choćby wspomniany wyżej biały burgund. Polecam królika w sosie śmietanowym w kasztanach z Chablis Grand Cru – rarytas.

    więcej

  • Z jakich winogron produkowane jest wino różowe?

    Z czerwonych. Wino różowe jest produkowane z winogron o czerwonym kolorze skórki. Różowe zabarwienie wina bierze się z barwników znajdujących się w skórce.

    więcej

  • Czy różowe wino powstaje z połączenia wina białego i czerwonego?

    Nie. Istnieje zakaz (np. we Francji) mieszania win białych i czerwonych. We Francji istnieje również wyjątek od reguły. W Szampanii przy produkcji szampanów.

    więcej

  • Czy różowe wino pasuje do wszystkich potraw?

    Absolutnie nie. Win różowych, ich rodzajów, gatunków jest bez liku. Inaczej smakuje różowe wino znad Loary Cabernet d’Anjou (będzie łagodne, a nawet lekko słodkie), inaczej zaś...

    więcej

  • W jakich kieliszkach podaje się wino?

    Podstawowa zasada przy doborze kieliszków opiera się na założeniu, że wina musujące podajemy w kieliszkach wysokich, czerwone w kieliszkach z czaszą większą, białe z mniejszą. Wodę...

    więcej

  • Jak jest najlepsza temperatura podawania wina?

    Wino wymaga odpowiedniego podania. Ważną rolę odgrywa głównie temperatura, ale również sposób i czas otwarcia butelki przed jedzeniem. Istotną rolę odgrywa również dekantacja...

    więcej