Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Wino na majówkę

16771_wino-czerwone.jpgWiosna niesie z sobą naturalny powiew świeżości. Pojawiają się nowalijki, które ów świeży wiosenny oddech wprowadzają wprost na nasze talerze.

Tak to już jest, że na wiosnę chętniej sięgamy po wina lżejsze, łagodniejsze i mniej wyraziste. Przyjemnie sięgnąć po lekkie orzeźwiające wina do nowalijkowych sałatek i innych potraw utrzymanych w lekkim wiosennym stylu.

 

Szparagi  - z nimi poradzą sobie bardzo aromatyczne wytrawne białe wina: ze szczepu Pinot Gris, Airen, Verdejo. Również niektóre niezbyt młode Rieslingi będą odpowiednie do szparagów, które, wydaje się, są mało aromatyczne, ale jednak „dominujące” swoim smakiem na talerzu.

16770_wino-biale.jpgSałatki – Uwaga! Przy dobieraniu wina do sałatek należy zwracać większą uwagę bardziej na sosy niż na samą sałatę. Sosom śmietanowym na bazie majonezów, octu balsamicznego, oliwy z oliwek sprostają jednie wyraziste i wytrawne wina białe bądź różowe ze szczepów Sauvignon Blanc, Verdejo, młode Chardonnay.

Do sałatek z wędlinami odpowiednie będą  młode czerwone wina z włoskiej apelacji Bardolino, młode wina z Bodreaux bądź jednoszczepowe hiszpańskie wina: Merlot, Tempranillo np.  z apelacji Valdepenas.

 

Talerz wędlin

Wszelkie pasztety będą pasować z rześkimi mocno kwasowymi białymi Sauvignon.

Do suszonych wędlin dobre będą młode czerwone wina: młode burgundy,  Chianti, wina z apelacji Madiran.

Ryby z rusztu – ryby o chudym mięsie lubią wina o mocno owocowym stylu – białe i różowe. Dobre będą wina Sauvignon, Chardonnay (Chablis, Petit Chablis). Jeżeli ryba jest w panierce potrzebujemy jeszcze bardziej wyrazistego wina. Do nich najlepsze będą wszelkie wytrawne wina musujące.

Jeżeli rybę podajemy z cytryną warto sięgnąć po wina bardziej mineralne tj. Pinot Gris (np. z Wenecji Julijskiej) lub klasycznie alzackiego młodego rieslinga.

 

 

 

 

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Tiropitakia - greckie pierożki z serem

    więcej
  • Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej

    więcej
  • Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem filet halibuta

    więcej
  • Tartiflette z serem i grzybami

    więcej