Chilijskie szczepy

Historia wina w Chile sięga XVI w., ale prawdziwy rozwój nastąpił w ubiegłym stuleciu pod wpływem fal emigracji z Europy. Wraz z emigrantami pojawiły sie znane już w Europie szlachetne szczepy tj. Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc.
Na początku uprawiano czerwoną odmianę Pais, która pochodziła od szczepu Monica z Sardynii. Wyprodukowane z tego szczepu wino miało jasnoróżową barwę i uznawane było za pospolite. Wraz z napływem emigrantów przybywały sadzonki szlachetniejszych odmian, umożliwiając rozwój szczepów chilijskich.
Różnorodne ukształtowanie terenu w Chile wpływa na rozmaitość aromatów i smaków win chilijskich. W czasach teraźniejszych wina te należy cenić za indywidualność, elegancję i wyrafinowanie, jednak niewygórowaną cenę.
 Chile jest jednym z najstarszych krajów winiarskich na świecie.
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                



 
                            


 
                     
                     
                    