Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tiramisu

A+ A-
drukuj
  • 500 g sera mascarpone
  • 300 g biszkoptów
  • 350 ml mocnej kawy espresso, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki kakao
  • kruszona gorzka czekolada
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przyrządzania:

Zamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym naczyniu, jeden obok drugiego. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać ser mascarpone i ubitą z białek pianę. Połowę masy wyłożyć równomiernie na warstwę biszkoptów i posypać obficie kakao (najlepiej w tym celu użyć gęstego sitka). Przykryć kolejną warstwą namoczonych biszkoptów (w przeciwnym do poprzedniego kierunku) i posmarować pozostałą masą kremową. Gotowy torcik włożyć na kilka godzin do lodówki. Tuz przed podaniem wierzch tiramisu posypać raz jeszcze kakao i delikatnie poprószyć gorzką czekoladą. Deser tiramisu pokrojony w kwadraty doskonale smakuje z kawa lub winem deserowym.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Czekolada
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Biszkopty
  • Kakao
  • Ser mascarpone
  • Kawa
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z grillowaną cukinią

  • Halibut z brokułami i grzybami leśnymi

  • Placki z dyni

  • Grillowany filet ze szparagami i parmezanem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Bagietka francuska

    Drożdże wymieszać z ciepłą wodą w szklance, odstawić na 3 minuty. Dodać mąkę i połączyć z wodą. Ciasto odstawić na 20 minut i przykryć...

    więcej
  • Grillowany filet ze szparagami i parmezanem

    Filet wrzucić na grillową patelnię i smażyć z obydwu stron po 4 minuty. Szparagi wrzucić do wrzątku na około 4 minuty, polać oliwą i posypać...

    więcej
  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

    Piersi z gęsi umyć dzień wcześniej i pozostawić na noc do wymoczenia w wodzie, dodając 2 łyżki soli. Następnego dnia gęś wyjąć z wody, osuszyć,...

    więcej
  • Żurek wielkanocny w chlebkach

    Wędlinę drobno pokrojoną wraz z warzywami zalać wodą i gotować około pół godziny do miękkości warzyw. Dodać żur i zagotować, doprawić...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY