Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tartaletki z musem czekoladowym i malinami

A+ A-
drukuj
  • 500 g mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 7 łyżek kwaśnej śmietany
  • 50 g drobnego cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wanilii
  • świeże maliny
  • wiórki czekoladowe

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę składników i krótko ugniatać ciasto. Po uformowaniu w tartaletkach schłodzić ciasto w lodówce. Zimne ciasto, prosto z lodówki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piec przez około 10 – 15 minut, aż lekko się zezłoci. Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i zmieszać z zimną czekoladą, następnie masę wlać na zimne już tartaletki i zamrozić. Podać ze świeżymi malinami i wiórkami czekoladowymi.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czekolada
  • Wanilia
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Olej
  • Kwaśna śmietana
  • Mąka
  • Maliny
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Omlet ze szpinakiem

  • Pasztecik

  • Mus z kaszy jaglanej i kiwi

  • Sałatka brokułowa

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tarta cytrynowa z mascarpone

    Piekarnik nastawić na 200°C. Przygotować formę na tartę o średnicy około 22-24 cm, wysmarować tłuszczem. Z mąki, cukru, masła i żółtek zarobić...

    więcej
  • Zupa z ciecierzycą

    Do gotującego się bulionu dodać umyte i pokrojone warzywa (cebula w piórka, papryka w słupki, sparzony i obrany ze skórki pomidor - w kostkę),...

    więcej
  • Mazurek kajmakowy

    Wszystkie składniki szybko połączyć. Uformowaną kulę owinąć folią i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Wyjąc z lodówki, rozwałkować i...

    więcej
  • Jogurtowe lody na patyku

    Truskawki oczyścić, podzielić na części, posypać cukrem, zagotować i wystudzić. Śmietanę ubić i połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY