Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pasztet domowy

A+ A-
drukuj
  • mięso z zająca/królika (przód i podroby)
  • 25 dag tłustej wieprzowiny
  • 25 dag wątróbki wieprzowej
  • 6 dag słoniny
  • 10 dag włoszczyzny (cebula, marchew, pietruszka)
  • 1 – 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 6 dag czerstwej bułki
  • 3 – 4 jajka
  • 2 dag grzybów suszonych
  • sól
  • imbir
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Mięso, oczyszczone warzywa i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy i gotować powoli. Osolić w połowie gotowania. Pod koniec włożyć słoninę i gotować jeszcze ok. 30 minut, aż wszystkie składniki będą bardzo miękkie. Oczyszczoną wątrobę pokroić, zalać 1/8 l wrzącego wywaru, dusić 5 minut. Po przestudzeniu mięso, wątrobę i namoczoną w zimnym bulionie bułkę dokładnie zmielić lub zmiksować na pulchną masę. Dodać do smaku sól, pieprz, imbir, szczyptę gałki muszkatołowej i jajka. Masę włożyć do podłużnej formy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 °C.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Włoszczyna
  • Ziele angielskie
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Jajka
  • Imbir
  • MIęso z zająca / królika
  • Wieprzowina
  • Wątróbka wieprzowa
  • Słonina
  • Bułka
  • Grzyby suszone
  • Liście laurowe
  • Pieprz czarny
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Turbot pieczony w soli

  • Świąteczny barszcz

  • Ziemniaki w sosie beszamelowym

  • Bocadillos z kalmarami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zapiekanka warzywna z serem

    Marchew, cukinię i bakłażan pokroić w plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć talarkami marchwi oraz posypać częścią zmielonej wołowiny....

    więcej
  • Dynia smoothie

    Dynię obrać, pokroić w kostkę oraz ugotować w niewielkiej ilości wody (do miękkości). Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia. Następnie...

    więcej
  • Pasta z bobu

    Bób ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę i papryczkę. Używając blendera zmiksować na jednolitą...

    więcej
  • Szaszłyki z rostbefu z papryką pieczoną i cebulą

    Rostbef pokroić w kostkę 1,5 cm i obtoczyć w przyprawach: sól, pieprz, zmielona kolendra, zmielony kmin rzymski. Paprykę piec w piekarniku aż skórka...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY