Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Muffiny z oliwkami

A+ A-
drukuj
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g parmezanu
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g stopionego masła
  • 175 g pokrojonych oliwek zielonych i czarnych
  • sól
  • papierowe foremki “babeczki”

Sposób przyrządzania:

W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki takie jak: mąka, proszek do pieczenia, sól i starty parmezan. Dodać całe jajka wcześniej lekko roztrzepane z mlekiem i stopionym masłem, na końcu wrzucić pokrojone oliwki. Zamieszać, aż składniki połączą się, ale niezbyt długo. Nakładać ciasto do foremek do połowy ich wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200 ºC.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser parmezan
  • Sól
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Mleko
  • Foremki do babeczek
  • Mąka
  • Masło
  • Oliwki czarne
  • Oliwki zielone
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka śledziowa z buraczkami

  • Makowiec

  • Kurczak z chilli z makaronem ryżowym

  • Pasta z bobu

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Musaka

    Mięso zmielić, wymieszać z jajem, oliwą i przyprawami. Warzywa pokroić w drobną kostkę, lub cienkie plastry wymieszać z mieloną wołowiną. Z masła...

    więcej
  • Krewetki bramkarza

    Odmrożone krewetki pozbawić skorupek pozostawiając ogonki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną papryczkę, czosnek i krewetki, smażyć...

    więcej
  • Łosoś teriyaki z grilla

    Łososia marynuj z sosie i liściach tymianku przez pół godziny, następnie grilluj lub piecz na patelni grillowej po 7 min z każdej strony. Podawaj z...

    więcej
  • Salsa meksykańska

    Warzywa obmyć, z papryk usunąć gniazda, pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i smażyć na patelni razem z...

    więcej