Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makaron z pomidorami z pieca i oliwkami

A+ A-
drukuj
  • 300 g makaronu
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 filiżanka oliwek czarnych i zielonych przekrojonych na pół
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych kaparów
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki oliwy extra virgine

Sposób przyrządzania:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na połówki. Ułożyć na półmisku do pieczenia, posmarowanym oliwą z oliwek. Delikatnie posolić i popieprzyć, następnie posypać cukrem i posiekanymi kaparami. Całość skropić octem oraz oliwą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 250 ° C. Pozostawić na 20-30 minut, tak aby pomidory się przypiekły. Wyjąć z piekarnika, posiekać pomidory, dodać oliwki i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Podawać z ugotowanym al dente makaronem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Kapary
  • Ocet winny
  • Makaron rigatoni
  • Oliwa extra virgin
  • Oliwki czarne
  • Oliwki zielone
  • Pomidory
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa grzybowa

  • Kacze udko pieczone

  • Zupa cebulowa pod pierzynką

  • Canelloni w sosie pomidorowym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kanapki z kawiorem

    Kromki pumpernikla posmarować cienko masłem. Ułożyć plasterek pomidora, posypać go solą i pieprzem. Na tym ułożyć plasterek fety i łososia...

    więcej
  • Tarta cytrynowa z mascarpone

    Piekarnik nastawić na 200°C. Przygotować formę na tartę o średnicy około 22-24 cm, wysmarować tłuszczem. Z mąki, cukru, masła i żółtek zarobić...

    więcej
  • Ryż z krewetkami

    Selera i marchewkę posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, seler i marchewkę, aż warzywa lekko zmiękną - nie zrumienią...

    więcej
  • Makaroniki

    Rozgrzać piekarnik do 170°C. W dużej misce wymieszać cukier puder, migdały i białka (40 g) na jednolitą masę. Wodę i cukier podgrzewać do...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY