Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Grillowany stek z foie gras

A+ A-
drukuj
  • 2 steki wołowe z polędwicy
  • 2 plastry foie gras
  • 1-2 szalotki
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 małe opakowanie śmietanki
  • sól
  • mielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • świeże liście szpinaku
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien. Na moment przed grillowaniem doprawić solą i pieprzem. Grillować po 3 minuty z każdej strony. Wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć cienki plaster foie gras. Podawać ze świeżym szpinakiem, podsmażonym z czosnkiem na maśle i sosem serowym. Sos serowy: Na patelni podsmażyć pokrojoną szalotkę, dodać gorgonzolę, wlać śmietankę, doprawić pieprzem i solą.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser gorgonzola
  • Czosnek
  • Szpinak
  • Sól
  • Kwaśna śmietana
  • Szalotka
  • Foie gras
  • Masło
  • Pieprz mielony
  • Polędwica wołowa
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zapiekana ricotta

  • Lemoniada miętowo-arbuzowa

  • Burger śródziemnomorski z Caponatą

  • Kurczak curry ze szpinakiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pomidory faszerowane serem feta

    Z pomidorów wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Ser feta rozdrobnić i wymieszać z jogurtem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z...

    więcej
  • Ratatouille

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na patelni rozgrzanej oliwą. Paprykę...

    więcej
  • Zupa grzybowa

    Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną. Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Pokrojoną cebulę...

    więcej
  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Grzyby gotować do miękkości. Kapustę pokroić drobno. Cebulę posiekać. Podsmażyć wszystko, doprawić solą i pieprzem, następnie zalać wodą do...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY