Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Gazpacho – hiszpański chłodnik (porcja dla 3-4 osób)

A+ A-
drukuj
  • 3 czerwone papryki
  • 1 ogórek
  • 1 cebulka
  • 50 dag pomidorów
  • 4 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • bazylia lub pietruszka do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Pokroić w drobną kostkę: oczyszczone papryki, cebulkę, ogórek ze skórką, obrane pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do warzyw wlać sos pomidorowy i wszystko zmiksować. Doprawić octem winnym, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zupę wstawić do lodówki na min. 2 godziny, ale najlepiej chłodzić przez całą noc. Podawać w miseczkach z grzankami czosnkowymi, ozdobioną świeżymi ziołami.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Cebula
  • Cukier
  • Czosnek
  • Sos pomidorowy
  • Sól
  • Ocet winny
  • Natka pietruszki
  • Ogórek
  • Oliwa
  • Papryka
  • Pieprz mielony
  • Pomidory
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Arancini sycylijskie

  • Łosoś teriyaki z grilla

  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

  • Szparagi z szynką w sosie beszamelowym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Mus malinowy z tofu

    Do pojemnika blendera wrzucić lekko rozmrożone maliny i wlać syrop. Tofu rozdrobnić i dodać do malin i syropu. wszystkie składniki zmiksować do...

    więcej
  • Risotto z warzywami

    Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka, podsmażyć. Następnie dodać ryż i pół szklanki wody (dusić kilka minut). Dodać...

    więcej
  • Babka piaskowa

    Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz masłem i ziarenka wanilii. Utrzeć. Przełożyć do formy na babkę i...

    więcej
  • Sałatka z serem pizzicotti i wędzoną wołowiną

    Gotować szpinak w solonej wodzie przez 3 minuty, następnie ostudzić pod zimną wodą. Umyć pozostałe warzywa, pokroić i zmieszać z resztą...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY