Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

A+ A-
drukuj
  • 500 g roszponki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo
  • 1 awokado
  • kiełki brokuła
  • pestki dyni
  • Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Roszponkę myjemy, suszami i rozkładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojone pomidorki. Następnie rozkładamy pokrojone awokado i poszarpane kawałki szynki parmeńskiej. Na samym wierzchu kładziemy ćwiartki ugotowanego jajka. Wszystkie składniki na sos, wlewamy do słoika i wstrząsamy. Sałatkę delikatnie skrapiamy tak przygotowanym sosem. Całość dekorujemy kiełkami brokuła i pestkami dyni.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Roszponka
  • Szynka parmeńska
  • Sól
  • Jajka
  • Prażone ziarna dyni
  • Musztarda
  • Miód
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa extra virgin
  • Pieprz czarny
  • Pomidory koktajlowe
  • Avocado
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z gorgonzolą, orzechami i gruszką

  • Tuńczyk na ciepło w suszonych pomidorach

  • Dorsz z fasolką na parze

  • Parmigiana z białym serem robiola i miętowym pesto

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ratatouille

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na patelni rozgrzanej oliwą. Paprykę...

    więcej
  • Kurczak z chilli z makaronem ryżowym

    Piersi z kurczaka pokroić w małe kawałeczki, paprykę w paski, makaron ryżowy namoczyć w wodzie aż zmięknie. W woku lub na głębokiej patelni...

    więcej
  • Bekonowe „muffinki”

    Foremki na muffinki (silikonowe, ceramiczne lub metalowe) wysmarować dokładnie oliwą. Na dnie każdej foremki ułożyć wyciętą kromkę chleba...

    więcej
  • Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

    Roszponkę myjemy, suszami i rozkładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojone pomidorki. Następnie rozkładamy pokrojone awokado i poszarpane...

    więcej