Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sernik na zimno z kwiatem bzu

A+ A-
drukuj
  • 200 gram wytrawnych herbatników
  • 90 gram masła
  • 60 gram cukru
  • 2 łyżki stołowe cordialu Belvoir Kwiat Bzu
  • 360 gram serka śmietankowego (np. Philadelphia)
  • 160 gram bitej śmietany
  • 100 gram Cukru pudru
  • 1 limonka
  • Starta skórka cytrynowa

Sposób przyrządzania:

Mikserem lub ręcznie pokrusz herbatniki aż zamienią się w okruszki. Rozpuść masło na wolnym ogniu po czym dodaj pokruszone herbatniki oraz cukier i wymieszaj dokładnie. Gotową masę herbatnikową rozprowadź równomiernie na dnie okrągłej foremki o średnicy 20 centymetrów. Sparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę przy pomocy tarki. Do bitej śmietany powoli dodawaj serek śmietankowy, cukier puder, cordial Belvoir Kwiat Bzu oraz startą skórkę z cytryny – dokładnie wymieszaj dopóki nie powstanie jednolity krem. Przełóż krem na bazę z biszkoptów i włóż do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem oprósz sernik startą skórką z limonki .

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Bita śmietana
  • Cukier puder
  • Herbatniki
  • Limonka
  • Serek twarogowy
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pizza Margherita

  • Pieczarki faszerowane

  • Grillowane krewetki

  • Krewetki w cieście filo

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Szaszłyki z rostbefu z papryką pieczoną i cebulą

    Rostbef pokroić w kostkę 1,5 cm i obtoczyć w przyprawach: sól, pieprz, zmielona kolendra, zmielony kmin rzymski. Paprykę piec w piekarniku aż skórka...

    więcej
  • Ciasto herbaciane z rodzynkami

    Piekarnik nastawić na 180° C. Przygotować dwie foremki – keksówki, wysmarować je tłuszczem i posypać mąką. Rodzynki przepłukać i zalać...

    więcej
  • Jajecznica z kiełkami i sokiem z grejpfruta

    Roztopić masło na patelni, dodać posiekaną cebulę, kiełki oraz pędy fasoli. Następnie wbić jajko. Całość smażyć kilka minut. Podpieczone...

    więcej
  • Hiszpańska tortilla

    Do miski wbić jajka i rozbić widelcem z odrobiną soli. Ziemniaki obrać i cieniutko pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni. Następnie wrzucić ziemniaki i...

    więcej