Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

A+ A-
drukuj
  • Drożdże suszone - 1,5 łyżeczki
  • Letnia woda - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 300 g
  • Oliwa z oliwek - 150 ml
  • Czarne oliwki bez pestek - 100 ml
  • Suszone pomidory w oliwie - 100 ml
  • Świeży rozmaryn - listki z 1/2 sadzonki
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka
  • Szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Suszone drożdże wymieszaj z mąką, dodaj wodę, oliwę, szczyptę soli, zagnieć zwarte ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pokrój oliwki, suszone pomidory, ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie posmaruj wierzch ciasta odrobiną oliwy, ułóż oliwki, pomidory oraz rozmaryn. Włóż do pieca nagrzanego do temp. 210 st. C. na 15 minut.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Drożdże
  • Woda
  • Sól
  • Mąka
  • Oliwa
  • Oliwki czarne
  • Pomidory suszone

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Filet z indyka z sałatką z rukoli

  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

  • Sałatka z awokado

  • Tapenada

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Babeczki czekoladowo waniliowe

    Ze składników ciasta wyrobić gładką, jednolitą masę, schować ją do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć koła...

    więcej
  • Roladki z cukinii nadziewane fetą

    Cukinię dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki, posmarować oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi i odrobiną soli, odstawić na kilka...

    więcej
  • Ciasto drożdżowe

    Drożdże rozrabiamy dokładnie z mlekiem. Do miski dodajemy mąkę, cukier, masło, 2 jajka i rozrobione drożdże. Dokładnie zarabiamy ciasto. Odstawiamy...

    więcej
  • Pasztet z tofu

    Cebulę posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu całkowitego...

    więcej