Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Zupa serowa z ziołami

A+ A-
drukuj
  • 250 g drobno startego dojrzewającego sera Beemster
  • 200 g grubo startego sera Beemster medium
  • 1 łyżka mąki
  • 1¾ łyżki masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1 pokrojona w kostkę cukinia
  • 2 filiżanki mleka
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki grubo posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego na kawałki o długości 1¼ cm
  • świeżo zmielony pieprz i sól

Sposób przyrządzania:

Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Zmieszać starty leżakowany ser Beemster z mąką. Umieścić łyżkę masy serowej na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia; powtórzyć czynność 7 razy. Piec w piekarniku przez 3–5 minut do uzyskania płaskich wafli. Pozostawić wafle na blaszce do ostygnięcia. Rozpuścić masło na patelni i delikatnie podsmażać cebulę oraz cukinię przez 3–5 minut. Dodać mleko i bulion, cały czas mieszając. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Zmiksować zupę za pomocą blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Ciągle mieszając, dodawać starty leżakowany ser Beemster małymi porcjami i mieszać, aż cały się rozpuści. Doprawić zupę solą i pieprzem. Podawać zupę na podgrzanych talerzach lub w miskach, przyozdabiając ją dużą ilością ziół. Na wierzchu umieścić wafel serowy.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Omlet francuski

  • Salmorejo z szynką hiszpańską

  • Lekka sałatka

  • Rösti

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Lemoniada miętowo-arbuzowa

    Miąższ z arbuza pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z limonki i opłukanymi listkami mięty. Dodać wodę, kostki lodu i ponownie wymieszać.

    więcej
  • Jajka faszerowane

    Jajka przeciąć na pół, wyjąć żółtka. Serek połączyć z drobno posiekanym lub zmielonym łososiem i z żółtkami, posiekanym koperkiem oraz sokiem...

    więcej
  • Sok owocowo-warzywny

    Buraki, marchew, jabłka opłukać, obrać i pokroić na drobne kawałki. Imbir zetrzeć. Wszystkie składniki zmiksować.

    więcej
  • Muffinki z jabłkami

    Jabłka obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, jajka, olej i maślankę wymieszać. Dodać jabłka....

    więcej