Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami

A+ A-
drukuj
  • 1 cała gęś
  • 5 gruszek
  • 5 jabłek
  • 5 cebul
  • 3 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, oregano, cynamon, goździki

Sposób przyrządzania:

Gęś włożyć do naczynia z wodą i moczyć przez około godzinę, usunąć nóżki. Po wysuszeniu, tuszkę natrzeć przyprawami (wewnątrz i na zewnątrz). Jabłka, gruszki i cytryny umyć, pokroić na ćwiartki, cebule na pół. Do środka gęsi włożyć odkrojone wcześniej nóżki oraz owoce. Po zapełnieniu wnętrza, nacięcie zabezpieczyć przy użyciu wykałaczek. Całość włożyć do gęsiarki, wierzch obłożyć owocami i czosnkiem (można je przymocować wykałaczkami lub luźno poukładać obok siebie), posypać raz jeszcze przyprawami, polać sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Piec przez około 40 minut w temperaturze około 200°C. Po upłynięciu tego czasu, temperaturę zmniejszyć do około 170°C i piec przez kolejne 3 godziny. Można podawać z ziemniaczkami i/lub miksem sałat.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Świąteczny barszcz

  • Szaszłyki z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

  • Romantyczne muffinki

  • Zupa z rabarbaru

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Łosoś w czerwonym curry

    Na głębokiej patelni rozgrzać olej/oliwę dodać pastę curry z cebulą. Smażyć ok. 5 minut, stale mieszając. Następnie należy dodać mleko kokosowe...

    więcej
  • Jogurt z płatkami i jabłkiem

    Obrać i pokroić w kostkę jabłko, dodać do jogurtu razem z garścią orzechów nerkowca oraz płatkami pełnoziarnistymi lub jaglanymi. Lekka i pożywna...

    więcej
  • Bocadillos z kalmarami

    W misce wymieszać dwa rodzaje mąki ze szczyptą soli i pieprzu. Na głęboką patelnię wylać olej nie więcej jak do 1/3 wysokości ściany patelni i...

    więcej
  • Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej

    Oczyścić polędwiczkę z błon i rozbić cienko na możliwie jak największego sznycla. Przygotować farsz: czosnek i cebulkę drobno posiekać, delikatnie...

    więcej