Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Foie gras z patelni

A+ A-
drukuj
  • 5 plastrów foie gras
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • 50ml porto
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

W naczyniu rozgrzać ocet balsamiczny, dodać porto oraz przyprawy, chwilę gotować. Plastry foie gras natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni rozgrzanej oliwą z oliwek aż do zrumienienia. Usmażone plastry rozłożyć na talerzach, polać przygotowanym wcześniej sosem (wymieszanym z pozostałą na patelni oliwą). Można podawać z bagietką, owocami (np. wiśniami) lub sosem żurawinowym.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bagietka
  • Wino czerwone
  • Żurawina
  • Sól
  • Foie gras
  • Wiśnie
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Miodowa sałatka z łososiem

  • Omlet francuski

  • Krewetki z oliwą imbirową

  • Calzone z serem i brokułami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Szczupak pieczony w boczku

    Każdą ze sztuk ryby obmyć, wypatroszyć i natrzeć przyprawami. Następnie owinąć je szczelnie plastrami boczku. Piec przez około 45 minut w...

    więcej
  • Ciasto czekoladowe z malinami

    Nastawić piekarnik na 180°C i przygotować tortownicę o średnicy 22-24 cm. Polewa: Czekoladę, dżem i śmietanę podgrzać w małym garnku na średnim...

    więcej
  • Świąteczny barszcz

    Obrać włoszczyznę i gotować z grzybami, czosnkiem i przyprawami. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać obrane i pokrojone buraki i gotować do...

    więcej
  • Makaron pappardelle z gruszką, gorgonzolą i orzechami

    Gruszki umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Poddusić na małej ilości wody, tak, by zmiękły. Orzechy bardzo drobno posiekać. Makaron...

    więcej