Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tournedos Rossini

A+ A-
drukuj
  • 25g masła
  • 50dag polędwicy wołowej
  • 2 plastry foie gras z gęsi
  • chleb tostowy
  • 2 łyżki madery
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • trufla

Sposób przyrządzania:

Z kromek chleba tostowego wyciąć okrągłe placki, podsmażyć na maśle do uzyskania złocistego koloru. Truflę obrać, pokroić na cienkie płatki. Wołowinę obmyć, osuszyć, zbić, pokroić i uformować w okrągłe befsztyki, obsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą (po 2-3 minuty z każdej strony). Następnie obsmażyć oprószone płatkami trufli plastry foie gras. Na talerzu ułożyć kolejno: okrągłą grzankę z chleba tostowego, befsztyk z wołowiny, plasterek foie gras. Do pozostałego na patelni tłuszczu dolać madery, podgrzać, a na koniec pokropić powstałym sosem danie. Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami i szparagami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Chleb tostowy
  • Trufla biała
  • Foie gras
  • Masło
  • Oliwa
  • Polędwica wołowa

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Risotto z karczochami

  • Grillowana flądra z lekką sałatką

  • Lekka sałatka

  • Tort kawowo-czekoladowy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Jamie Oliver: łosoś pieczony w folii z fasolką szparagową

    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Obciąć zdrewniałe końce fasolki (z jednej strony), wrzucić do wrzącej wody i gotować około 3-4 minut. Odcedzić. Z...

    więcej
  • Jajka faszerowane

    Jajka przeciąć na pół, wyjąć żółtka. Serek połączyć z drobno posiekanym lub zmielonym łososiem i z żółtkami, posiekanym koperkiem oraz sokiem...

    więcej
  • Francuski Ratatouille z kozim serem

    Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Umyć i pokroić w paski cukinie, papryki oraz bakłażana. Umieścić pokrojone warzywa na blasze do pieczenia i polać...

    więcej
  • Sałatka śledziowa z buraczkami

    Ziemniaki i buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Ogórki, jabłko i płaty śledziowe kroimy w większą kostkę....

    więcej