
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Żurawinę moczyć przez około godzinę w nalewce, natomiast bułkę - do miękkości w wodzie. Do garnka z wodą włożyć pokrojone na kawałki udka i piersi, a następnie doprawić zielem angielskim i liściem laurowym i gotować razem z marchewką, porem, selerem i pietruszką. Na patelni podgrzać smalec, podsmażyć na małym ogniu oczyszczone gęsie wątróbki aż do uzyskania efektu miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z garnka i pozostawić do osuszenia, następnie podzielić na mniejsze części i zmiksować, dodając podsmażoną wątróbkę, jajka i nasączone wodą kawałki bułki. Powstałą masę wymieszać z odsączoną z nalewki żurawiną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a na koniec włożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia i nasmarowanego masłem. Piec około 1,5 godziny w temperaturze do 150 °C. Po upieczeniu wystudzić.
lub wyszukaj w przepisach
Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Do głębokiej miski wrzucić owoce, wlać zimne mleko i śmietanę, sok z cytryny, dodać...
więcejWydrylowane śliwki wrzucić do garnka i powoli gotować, przez około 2 godziny, wystudzić. Następnego dnia gotować również przez kolejne 2-3 godziny,...
więcejKurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oliwy. Po uzyskaniu złotego koloru odstawić mięso na bok niech...
więcejZiemniaczki pokroić w cząstki, obtoczyć w oleju z pestek winogron i suszonym tymianku, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku ok. 40 min aż do...
więcej