Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Cevapčići

A+ A-
drukuj
  • 250g mielonej wołowiny
  • 250g mielonej jagnięciny
  • 2 łyżeczki przypraw: papryki mielonej (ostrej i słodkiej), pieprzu, majeranku, tymianku, ziół prowansalskich, soli
  • 1 cebula biała
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek wody mineralnej
  • masło klarowane

Sposób przyrządzania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa i wymieszać, dolewając stopniowo wody i doprawiając przyprawami do smaku. Całość przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin (lub na całą noc). Po upłynięciu wskazanego czasu, ciasto uformować w podłużne kotleciki (zalecana długość to około 10 cm) i obsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym ze wszystkich stron. Następnie piec przez około 5-10 minut (najlepiej wykorzystać opcję grill lub rozgrzać piekarnik do 200°C. Można podawać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem. Doskonale smakują również na zimno.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Czosnek
  • Papryka ostra
  • Tymianek
  • Woda
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Wołowina
  • Majeranek
  • Masło
  • Papryka słodka
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Risotto z warzywami

  • Puchar sułtański

  • Świąteczna przystawka - jajka z sardynkami i kawiorem

  • Placki z dyni

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tarator

    Ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z jogurtem, posiekanym czosnkiem i koperkiem, oliwą. Zupę schłodzić w lodówce, przed podaniem...

    więcej
  • Stek Mignon

    Nagrzać piekarnik do 200°C. Z polędwicy wykroić dwa steki o średnicy ok. 7 cm i grubości ok. 5-6 cm. Mieso doprowadzić do temperatury pokojowej. Steki...

    więcej
  • Arancini sycylijskie

    Ostudzić risotto. W misce przy pomocy widelca wymieszać pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę z masy serowej formować kulki wielkości oliwki i...

    więcej
  • Ananas grillowany z lodami domowej roboty

    Przygotowanie lodów: jogurt, otartą skórkę i sok z limonki, ziarenka wanilii oraz ksylitol zmiksuj na gładką masę aż do rozpuszczenia ksylitolu....

    więcej