Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Fritule

A+ A-
drukuj
  • 500g mąki pszennej
  • 1 duże jabłko
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jogurt naturalny
  • olej
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

Jajka ubić razem z cukrem, do uzyskania efektu gęstej masy, dodając stopniowo: starte jabłko i skórkę z cytryny, jogurt, proszek do pieczenia, mąkę. Po wymieszaniu składników, ciasto odstawić na około pół godziny. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając małe porcje łyżką, do zrumienienia. Gotowe fritule odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych i posypać cukrem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cytryny
  • Jabłka
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Proszek do pieczenia
  • Olej
  • Jogurt naturalny
  • Mąka

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

  • Tortilla ze szparagami i ricottą

  • Karp pieczony

  • Brushetta salsa

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kasza gryczana z granatem

    Kaszę ugotować na sypko. Odstawić pod przykryciem, aby nie ostygła. Oczyszczoną marchewkę pokroić za pomocą obieraczki na cienkie paseczki. Kaszę...

    więcej
  • Dolmades

    Liście winogron opłukać w zimnej wodzie. Mięso, ryż, posiekane cebulę, natkę pietruszki i miętę wymieszać razem z koncentratem, oliwą i sokiem z...

    więcej
  • Hiszpańskie churros z czekoladą

    W garnku zagotować wodę z solą, masłem i cukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem, wanilią i wsypać całość do wrzątku. Całość energicznie mieszać...

    więcej
  • Zupa groszkowa z bekonem i serem

    Cebule posiekać,sałatę lodową oraz ser Beemster Royaal pokroić w cienkie paski. Podgrzać oliwę w garnku do zupy i podsmażyć cebule. Kostki bekonu...

    więcej