Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Burek z serem

A+ A-
drukuj
  • 250g mąki
  • 150ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • opakowanie sera feta lub innego, słonego sera
  • 2 serki kremowe/1 zmielony twaróg
  • 2 łyżki masła
  • 100g oleju
  • sól

Sposób przyrządzania:

Mąkę, sól oraz wodę wymieszać, wyrobić ciasto do uzyskania efektu miękkości i elastyczności, uformować je w kulę i odłożyć na około pół godziny (pod przykryciem). W tym czasie sery wymieszać dokładnie z jajkiem, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Ciasto należy rozciągnąć na stolnicy i rozwałkować do uzyskania bardzo cienkiej formy (powinno z niego wyjść kilka oddzielnych części). Na pierwsze rozciągnięte ciasto, a konkretnie na jego środek, nałożyć warstwę nadzienia (około 1/4 całości), przykryć je bokami i zawinąć, tworząc formę "tobołka". Analogiczny proces powtórzyć z kolejnymi częściami ciasta (jednak tylko do momentu dodania nadzienia), nałożyć na nie zawinięte wcześniej ciasto i dopiero wtedy złożyć boki. Powstały burek przełożyć na blachę i piec w temperaturze około 280°C przez około 40 minut. Najlepiej podawać na ciepło, z mlekiem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Ser feta
  • Ser twarogowy
  • Woda
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Mąka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Club Sandwich z łososiem i pomidorami

  • Ciasto drożdżowe

  • Ryba zapiekana z mozzarellą i pomidorami

  • Sałatka z rukolą i kiełkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka z chorizo i mozzarellą

    Na talerzu wyłożyć plastry chorizo i połowę pokrojonej mozzarelli. Posypać świeżą bazylią, poszarpaną na kawałki. Po wierzchu rozsypać pokrojone...

    więcej
  • Groch z kapustą

    Przez dobę moczyć groch w zimnej wodzie. Następnego dnia gotować groch w czystej wodzie, aż zmięknie. Drobno poszatkować kapustę, dodać przyprawy i...

    więcej
  • Chleb z zielonymi i czarnymi oliwkami

    Mąkę zmieszać z solą, wkruszyć/wsypać drożdże, wlać stopniowo wodę i oliwę, wyrabiając ręką/łyżką/hakiem miksera miękkie, elastyczne...

    więcej
  • Gofry – przepis podstawowy

    Wszystkie składniki wymieszać i ubić mikserem. Piec w gofrownicy do zarumienienia. Gofry ozdobić ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, owocami...

    więcej