Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Krapfen - pączki austriackie

A+ A-
drukuj
  • 2 żółtka z jajek
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 10g drożdży
  • 150g masła
  • 1l oleju (opcjonalnie: masła)
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
  • 4 łyżki rumu
  • 1 łyżka octu
  • 200ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przyrządzania:

Drożdże zalać mlekiem (100ml), wymieszać, doprawić solą i odstawić na godzinę. Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z roztworem z drożdży, rumem, pozostałą ilością mleka. Z wymieszanych składników wyrobić ciasto, a następnie odstawić je do lodówki na około 2 godziny. Po upłynięciu zalecanego czasu, z ciasta uformować kulki, smażyć po obydwu stronach pod przykryciem, do uzyskania złocistego koloru. Pączki wypełnić dżemem (za pomocą specjalnego wypełniacza lub rękawa cukierniczego), posypać lekko cukrem pudrem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Drożdże
  • Rum
  • Sól
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Olej
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło
  • Ocet

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami

  • Tartiflette z serem i grzybami

  • Krem z brokułów

  • Omlet

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Spaghetti frutti di mare

    Drobno posiekany i przepuszczony przez wyciskarkę czosnek krótko przesmażyć na chłodnej oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zwiększyć ogień...

    więcej
  • Steak T-bone z pure z batatów z syropem klonowym i szczypiorkiem

    Bataty przekroić na pół, ułożyć na papierze do pieczenia przekrojoną częścią w dół i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury...

    więcej
  • Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

    Oddzielić awokado od pestki i pokroić w kostkę, dodać świeżą roszponkę i łososia wędzonego pokrojonego w paski. Całość skropić oliwą lub octem...

    więcej
  • Pierś indycza z batatami

    Pokrojone w kostkę mięso indyka rozłożyć na folii aluminiowej, doprawić mieloną papryką i położyć obok paseczki czerwonej świeżej papryki....

    więcej