Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sorbet jabłkowy

A+ A-
drukuj
  • 4 jabłka deserowe
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • jajko

Sposób przyrządzania:

Jabłka umyć, odciąć górną warstwę, usunąć miąższ i gniazda nasienne, a następnie wstawić do lodówki. Miąższ przełożyć do małego naczynia, zetrzeć na drobno, skropić sokiem cytrynowym, dodać cynamon, cukier waniliowy. Białko oddzielone od żółtka ubić na sztywno, wymieszać z masą z miąższu wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny (mieszając od czasu do czasu). Do wydrążonych jabłek dodać zamrożony miąższ (za pomocą kulki do lodów lub zwykłej łyżki), przykryć górną warstwą jabłka.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Smoothie

  • Płatki z jogurtem i owocami

  • Placki z cukinią (około 20 sztuk)

  • Tuńczyk na ciepło w suszonych pomidorach

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Burgery z bakłażanem i halloumi

    Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i dodaj cebulę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, następnie zmniejsz ogień i smaż aż zmięknie i lekko się...

    więcej
  • Grillowany śledź w szpinakowo-pomidorowym sosie

    Ziemniaczki pokroić w cząstki, obtoczyć w oleju z pestek winogron i suszonym tymianku, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku ok. 40 min aż do...

    więcej
  • Smażone serki Pizzicotti

    Obtoczyć serki w rozbitym jajku, mące, ponownie w jajku i w bułce tartej. Smażyć serki w bardzo gorącym oleju, osuszyć i podawać bezpośrednio po...

    więcej
  • Sałatka z rukoli i parmezanu

    Do miski wlać oliwę i sok z cytryny. Dodać odrobinę soli z Himalajów i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszać stalową rózgą. Wsypać obrany...

    więcej