Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Lodowy sandwich

A+ A-
drukuj
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru
  • łyżka cukru pudru
  • pokruszone kawałki czekolady/czekoladowe M&Ms'y
  • dwa opakowania kruchych ciasteczek z kawałkami czekolady (ewentualnie biszkoptów)

Sposób przyrządzania:

Lody śmietankowe: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować do uzyskania puszystej masy. Śmietankę i białka ubijać oddzielnie aż do osiągnięcia piany (dodając do białka stopniowo cukier puder). Zmiksowane składniki wymieszać i odstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zamrożone lody wyjąć, odczekać 5 minut i nakładać na ciasteczka, posypując kawałkami kruszonej czekolady lub M&Ms’ami. Górę delikatnie przykryć pozostałymi ciasteczkami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Jajka
  • Cukier puder

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Dyniowe muffinki

  • Canelloni w sosie pomidorowym

  • Nóżki "spieczone słońcem"

  • Zupa z ciecierzycą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pasztet z kurzych wątróbek z rozmarynem

    Na patelni rozpuścić masło, dolać olej czosnkowy i dodać drobno posiekaną cebulę i oczyszczone wątróbki. Zeszklić. Wątróbkę delikatnie...

    więcej
  • Krem z pomidorów

    Zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, czosnek, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wymieszać, dodać ok. 2...

    więcej
  • Zapiekanka warzywna z serem

    Marchew, cukinię i bakłażan pokroić w plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć talarkami marchwi oraz posypać częścią zmielonej wołowiny....

    więcej
  • Sałatka z kuskusem i oliwkami

    Kaszę zalać wodą 1 cm nad poziom kaszy, doprawić solą i odstawić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki....

    więcej