Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Canelloni w sosie pomidorowym

A+ A-
drukuj
  • makaron canelloni
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 opakowania przecieru pomidorowego/passaty z pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 200g sera żółtego
  • przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa
  • 50g parmezanu

Sposób przyrządzania:

Farsz: 3/4 cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko wymieszać razem z przecierem pomidorowym, wodą i koncentratem, doprawić i gotować przez około 10 minut. Sos pomidorowy: Pozostałą część cebuli zeszklić na patelni, dodać przecier/passatę, doprawić przyprawami. Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą z oliwek. Makaron (w stanie surowym) uzupełnić farszem i ułożyć w naczyniu. Całość dokładnie zalać sosem pomidorowym (zbyt mała ilość sosu może spowodować, że makaron pozostanie twardy). Piec w temperaturze 180% przez 25 minut. Po wyjęciu posypać startym serem i parmezanem (można to zrobić przed fazą pieczenia).

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Czosnek
  • Przecier pomidorowy
  • Woda
  • Passata
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Oregano
  • Oliwa
  • Mięso mielone
  • Papryka
  • Pieprz czarny
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ratatouille

  • Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • Pierś indyka duszona w białym winie i śmietanie

  • Omlet

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pad thai

    Makaron namoczyć w letniej wodzie na ok.10 min. Odsączyć. W woku lub na dużej patelni na rozgrzanym oleju smażyć czosnek, chilli i mięso. Po chwili...

    więcej
  • Spaghetti frutti di mare

    Drobno posiekany i przepuszczony przez wyciskarkę czosnek krótko przesmażyć na chłodnej oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zwiększyć ogień...

    więcej
  • Wątróbka z jabłkiem

    Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon. Obtoczyć w mące i zrumienić na patelni, dodać grubo pokrojoną cebulę, następnie jabłka pokrojone w...

    więcej
  • Tuńczyk w sałatce na ciepło

    Do szklanej miseczki wrzucić czarne oliwki, pomidory suszone, starty parmezan i cebulę pokrojoną w plasterki, całość skropić oliwą i dodać białego...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY